9جمرات نام سه محل در منا است كه اگر از سمت مكه، رو به منا برويم، از دامنۀ كوهى كه فاصل ميان مكه و منا است، شروع مىشود، و به طرف عمق منا تا حدود 270 متر پيش مىرود و در زمان ما، هر يك بصورت ستونى چهارگوش است كه از سنگهاى برهم چيده شده، با ملاطى از سيمان ساخته شده و چهار طرفش باز است جز جمرۀ عقبه كه در گذشته فقط يك طرفش باز و آزاد بوده؛ زيرا به كوه متصل بوده است و در سالهاى اخير كه كوه برداشته شده بود، در جانب كوه، ديوارى سيمانى، آن سمت را پوشانيده بود، ولى در موسم حج سال 1372 ه. ش. مشاهده شد كه ديوار پشت آن را برداشتهاند و آن نيز شكلى چون دو ستون ديگر پيدا كرده است.
هر يك از جمرات نامى دارد: به ترتيب از سمت منا رو به مكه، به اوّلى «جمرۀ اولىٰ» و به دومى «جمرۀ وُسطىٰ» و به آخرى «جمرۀ عَقَبه» مىگويند. شايد علت اين نامها اين باشد كه چون حاجى از مشعر به طرف منا حركت مىكند و از دل منا به جانب جمرات روى مىآورد، نخستين جمرهاى كه به آن مىرسد، جمرۀ اولى است و سپس جمرۀ وسطى و بعد جمرۀ عقبه.
سابقۀ تاريخى رمى جمرات
گفته شد كه اعمال حج سرشار از ايماء و اشاره به آزمايشها و نيايشهاى ابراهيم خليل - ع - و از آن جمله «رمى جمرات» ؛ يعنى سنگريزه زدن به سه محل ياد شده است كه بايد روز عيد قربان و روز يازدهم و دوازدهم و در مواردى روز سيزدهم ذيحجه انجام گيرد.
گرچه اين عمل، تعبّدى است و بايد به قصد قربت انجام گيرد؛ زيرا جزئى از فريضۀ بزرگ حج است اما اشكالى ندارد كه تاريخچۀ آن در