1
شماره هفتاد و پنجم
اسرار و معارف حج
اسرار ماه ذى الحجه در نگاه عارفانه ميرزا جواد ملكى تبريزى
حسن گيوه چى مفرد
چكيده
در قسمت نخست اين نوشتار، به بيان پارهاى از فضايل ماه ذى حجة الحرام، از نگاه مرحوم ميرزا جواد ملكى تبريزى پرداختيم و با تبيين آنچه اين عارف واصل الى الله رسيده و بيان داشته، به شوق مشتاقان افزوديم.
در اين قسمت نيز ادامۀ آن را از كتاب شريف و نورانى «المراقبات» پى گرفته و به صورت گذرا به پايان بردهايم، بر علاقهمندان است كه براى بهره مندى بيشتر، نگاهى هم به متن كتاب داشته باشند.
مقدمه
در بخش نخست اين نوشته، از كتاب گرانسنگ و كم نظير «المراقبات» به بيان آداب ورود به ماه پر بركت ذى الحجه پرداختيم و برخى از برداشتهاى عارفانۀ عالم جليلالقدر و واصل سالك، حضرت آيت الله ميرزا جواد ملكى تبريزى را بيان داشتيم و اكنون در اين قسمت، روحانيان ارجمند و زائران كوى دوست را، به توجه عرفانى اين عالم عامل به روزها و ايام ماه ذى الحجه و آداب باطنى و معنوى آن جلب مىكنيم. اميد است گوشهاى از درياى ناپيدا كرانۀ عرفان و معنويت اين ماه پر ارج و گران بها نصيب ما گردد!
شب و روز عرفه
در عظمت و بزرگى شب عرفه كافى است بدانيم هر دعاى خيرى در آن شب به اجابت مىرسد و هر كس آن شب را به طاعت خداوند بزرگ بگذراند، اجر صد و هفتاد سال نصيب او مىگردد!
شب عرفه، شب دعا و اجابت است و مناجات با خداوند بزرگ و نيز دعاهايى در آن شب وارد شده است كه محتواى آنها نشان از عظمت آن شب دارد.
به عنوان نمونه دعاى معروف شب عرفه كه با جملۀ
«اللَّهُمَّ يا شَاهِدَ كُلِّ نَجْوَى» 1. آغاز مىشود و به تعبير مؤلف ارجمند كتاب «المراقبات» :
«اين مناجات برخوردار از مضامين فاخر و ارزشمندى است كه به جان خودم