4
شماره شصتم
سرمقاله
با انتشار شصتمين شمارۀ فصلنامۀ «ميقات حج» ، پانزدهمين سال انتشار اين فصلنامۀ علمى، پژوهشى به پايان مىرسد و از فصل آينده وارد شانزدهمين سال نشر آن خواهيم شد.
علىرغم همه فراز و فرودها، در طول اين پانزده سال، كوشيدهايم بدون تأخير و با محتواى غنى، به ارائۀ هرچه بهتر اين خدمت فرهنگى بپردازيم، گرچه مدعى هم نيستيم كه به تمامى اهداف خود رسيدهايم، ليكن به يقين مىتوان ادعا كرد كه اين فصلنامه توانسته است بخشى از خلاء موجود پژوهش در عرصۀ حج و زيارت را پركند. البته هرچه زمان مىگذرد، راهها و محورهاى جديدى براى توسعه امر پژوهش ايجاد مىشود كه عالمان، فرهيختگان و انديشمندان بايد از اين فرصت استفاده كنند و نياز جامعه را برطرف سازند.
حضور گستردۀ اساتيد، دانشجويان، فرهنگيان، دانشآموزان و در يك كلمه طبقات تحصيلكردۀ جامعه در حرمين شريفين و ديگر اماكن زيارتى، و دقت و هوشمندى آنان براى فهم بهتر و بيشتر اسرار و معارف حج، چگونگى حجگزارى پيامبران و ائمه معصومين (عليهم السلام) و اولياى الهى در طول تاريخ، آشنايى با عقايد و انديشههاى ديگر مذاهب اسلامى، بهرهگيرى از فرصت حج و زيارت براى جهانى كردن اسلام، مقابله با اسلام آمريكايى و توسعه و گسترش اسلام ناب محمدى (ص) و. . . راه را براى پژوهش گستردهتر در امور مربوط به حج و زيارت فراهم كرده است.
اين پرسش هم اكنون به طور جدى در جامعه به وجود آمده كه چرا از ظرفيتهاى عظيم اماكن زيارتى، بهرۀ كافى گرفته نمىشود؟
حوزۀ نمايندگى ولىفقيه در امور حج و زيارت براى پاسخگويى به نياز فوق، پيش از اين گامهاى بلندى برداشته و در آينده نيز در تلاش است تا اقدامات گذشتۀ خود را به ثمر بنشاند و با استمداد از خداوند بزرگ از تمامى ظرفيتهاى موجود بهره گيرد. از اين رو، هماكنون شوراى راهبردى حج، با تدوين سند چشمانداز حج و زيارت، و تنظيم برنامههاى پنج ساله در تلاش است تا از افكار نورانى عالمان و فرهيختگان جامعه بهره بگيرد و پاسخگوى نيازهاى موجود باشد. از سوى ديگر مسائل و رخدادهاى جديد؛ مانند توسعه مَسْعى، چند طبقه كردن جمرات، توسعۀ اسكان زائران از محدودۀ منا به مزدلفه، و موارد ديگر از اين قبيل، مسائل فقهى مستحدثهاى را فراروى فقيهان قرار داده كه لازم است تأمل بيشترى شود.
شبههافكنى وهابيان، و انحرافات فكرى و عقيدتى تكفيرى و سلفىها نيز، محيطهاى زيارتى خارج كشور را مسموم نموده، راه را براى ايجاد اختلافات فكرى و عقيدتى، كه خواست دشمنان اسلام مىباشد، فراهم كرده است.
اينها و دهها مورد ديگر، ما را به اهميت هرچه بيشتر موضوع حج و زيارت واقف نموده و مسؤوليت عالمان و فرهيختگان جامعه را براى پاسخگويى به اين نيازها دو چندان كرده است.
خادمان عرصۀ دين و فرهنگ و همكاران شما در مركز تحقيقات حج، دست همكارى و همراهى عالمان، روحانيان، فرهيختگان، اساتيد و بزرگان حوزه و دانشگاه را به گرمى مىفشارد و از آنان مىخواهد ما را در ارائۀ هرچه بهتر اين خدمت فرهنگى يارى دهند و برغناى علمى اين فصلنامه بيفزايند.