23هروله و تند رفتن و چهار شوط را به حالت راه رفتن» . 1
اين كه چرا پيامبر - ص - در فتح مكه به اصحاب و ياران خود اينگونه دستور دادند، دليلى شنيدنى دارد؛ شخصى از ابن عباس پرسيد كه برخى گمان دارند رسول خدا - ص - به هروله كردن و دويدن در حال طواف دستور دادهاند گفت: هم دروغ گفتهاند و هم راست!
گفتم چگونه؟
پاسخ داد: پيامبر - ص - در عمرةالقضاء در حالى وارد مكه شد كه مردم مشرك بودند، به مكيّان خبر داده بودند كه ياران محمد - ص - در سختى بسر برده، و خستهاند پيامبر - ص - [براى خنثى نمودن اين شايعه] فرمود: «خداى رحمت كند مردى را كه صلابت و قدرت خود را به آنان نشان دهد و بنماياند» . پس آنها را فرمان داد و آنان نيز در حالى كه رسول خدا - ص - بر ناقۀ خود سوار بودند و عبدالله بن رواحه افسار شتر حضرت را در دست داشت، سه شوط را هروله كنان انجام داده، قدرت خويش را آشكار ساختند مشركان نيز در برابر ناودان [كعبه] آنها را نگاه مىكردند. پس از آن، رسول خدا - ص - بار ديگر حج گزارد ولى [در طواف] هروله نكرد و مردم را نيز بدان امر ننمود. پس آنها هم راست گفتند و هم دروغ. 2
همچنين در روايتى آمده است: ديدم على بن الحسين - ع - در طواف راه مىرفت و هروله نمىفرمود. 3طواف در شب:
نخستين كسى كه براى طواف كنندگان در مسجدالحرام، چراغ روشن كرد، عقبة بن ازرق بن عمرو غسانى بود كه بر لبۀ ديوار خانۀ خود چراغى بزرگ مىنهاد، تا مسجد را براى طوافكنندگان و ديگر كسانى كه در آن بودند، روشن كند.