9به عنوان آنچه خارج از توان حج گزار باشد، نيست بلكه اين تروك را مىتوان لازمۀ كسب رتبه اى از بندگى دانست كه با مسماى حاجى شدن شناخته مى شود.
بديهى است پس از معناشناسى صحيح مىتوان به اصول حاكم بر معانى محرّمات رهنمون شد؛ بنابراين، براى يافتن اصول و تأثير آنها، ابتدا محرّمات احرام را در دو دسته بر مبناى: الف) آنچه در آيات و روايات آمده ، ب) آنچه در كلام بزرگان و كتابهاى معناشناسى آمده و معناكاوى شده، مورد بررسى قرار مى د هيم:
الف) محرّمات احرام در آيات و روايات
با توجه به تقسيم بندى فوق و جستجو در آيات و رواياتِ مرتبط با محرّمات احرام، به نتيجه مى رسيم كه 9 مورد از موارد تروك ياد شده، در قرآن كريم يا احاديث بيان شده است كه عبارتاند از:
جدال، فسوق و رفث
اين سه عنوان، در آيۀ 197 سورۀ بقره مطرح شده و در تفاسير براى فسق، سه مصداق «فحش»، «دروغ» و «فخر فروشى» آمده است، اما هيچ يك از روايات، يك جا به هر سه مورد اشاره نكردهاند، بلكه به يك و يا دو مورد پرداخته اند. فسق در لغت به معناى انحراف از مسير حق است و هر نوع انحراف را شامل مىشود. بسيارى از مفسران، مفاهيم: «فلارفث» و «لا فسوق» و «لاجدال» را در برگيرندۀ تمامى محرّمات احرام مى دانند.
«لا رفث» در لغت يعنى نفى جنسِ هرگونه تماس جنسى، بنابراين مقدماتش هم بر مُحرم حرام است. كلمۀ «رفث» در اصطلاح به معناى هر عملى است كه در عرف تصريح به نام آن نمىكنند، بلكه هر زمان بخواهند نام آن را ببرند، مانند عمل زناشويى، به كنايه مىگويند؛ اما چون در آيۀ مربوط به شب هاى ماه مبارك رمضان تعبير «الرفث إلى النساء» يعنى شهوت به سوى زنان به كار رفته و در اينجا رفث بدون قيد است. پس شامل كليۀ بهره بردارىهاى جنسى و شهوانى، از مجامعت گرفته تا نگاه شهوت آلود و شركت در مجلس عقد! و ... مى گردد. پس نفى تنها يك نوع معين كه منحصر به مجامعت باشد نيست، بلكه جنس شهوت رانى، لذت بردن، لذت دادن حتى مقدمات، مؤخرات و لوازم آن در حال احرام، نفى مىشود گويا «ترك شهوت جنسى» نخستين قدم «مُحرم» در مسير ارتباط با خداوند است.
اين قدم كافى نيست؛ چرا كه شهوت منحصر به شهوت جنسى نيست! و قدم دوّم در اين