29عظام نقل شده است.
ج) اگر عقد اجاره مطلق بوده و وقوع حصر و يا وقوع صد پيش از احرام باشد، فقهاى عظام اتفاق دارند كه عقد به حال خويش باقى است و بر ذمۀ اجير است كه در سال بعد و يا سالهاى بعد (بعد از رفع حصر و يا صد) نيابت از منوب عنه را انجام دهد و در نتيجه، اجير بعد از انجام اعمال حج مستحق تمام اجرت مىباشد.
د) اگر عقد اجاره مطلق بوده، ليكن وقوع حصر و يا وقوع صد بعد از احرام باشد، دو قول از فقهاى عظام نقل شده كه عبارت اند از: «اجزاء» و «عدم اجزاء» از منوب عنه.
كليد واژه ها: صد، حصر، حج، نايب، منوب عنه، استيجار، اجزاء عمل، استحقاق اجرت.
پيش گفتار:
از مشكلاتى كه ممكن است در بحث نيابت در حج پديد آيد، مصدود و يا محصور شدن نايب حين عمل است. در بارۀ مصدود و يا محصور شدن نايب، سه مطلب را مى توان مورد بررسى قرار داد:
1. صحت و يا بطلان نيابت 2. اجزاء يا عدم اجزاء از منوب عنه 3. استحقاق اجرت و يا عدم آن توسط اجير.
پيش از پرداختن بهديدگاههاى فقها، لازم است اشارهاى به مفهوم صدّ و حصر 1داشته باشيم:
صدّ، به معناى منع است و مفهوم مصدود شدنِ زائر در هنگام رفتن به سمت خانۀ خدا، آن است كه دشمن ميان وى و خانۀ خدا فاصله انداخته، مانع از ادامۀ حركت وى شود. 2اما حصر به معناى بيمار شدن زائر هنگام سفر به مكۀ معظمه جهتِ زيارت بيت الله الحرام است؛ به گونهاى كه ادامۀ سفر براى وى ناممكن و يا توان فرسا شود.
در صحيحه معاوية بن عمار، از امام جعفر صادق(ع) در مفهوم صد و حصرآمده است:
«عَنْ مُعَاوِيةَ بْنِ عَمَّارٍ، عَنْ أَبِي عَبْدِ اللهِ(ع) قَالَ: سَمِعْتُهُ يقُولُ: الْمَحْصُورُ غَيرُ الْمَصْدُودِ؛ الْمَحْصُورُ الْمَرِيضُ وَ الْمَصْدُودُ الَّذِي يصُدُّهُ الْمُشْرِكُونَ كَمَا رَدُّوا رَسُولَ اللهِ9 وَ أَصْحَابَهُ لَيسَ مِنْ مَرَضٍ، وَ الْمَصْدُودُ تَحِلُّ لَهُ النِّسَاءُ وَ الْمَحْصُورُ لَا تَحِلُّ لَهُ النِّسَاء».
3
به هر روى، چون صد و حصر داراى حكم يكسان مى باشند (مگر در برخى از جزئيات، از جمله مُحل شدن)، بدين جهت، هم در احاديث و روايات 4و هم در منابع فقهى، هر دو در يك