9
1. صحيحه؛ معاوية بن عمار از امام صادق (ع) نقل كرده كه حضرت فرمودند:
«از جمله شرايط تماميت حج و عمره، احرام از مكانهايى است كه پيامبرخدا (ص) مشخص كردهاند.» 1
2. صحيحه؛ صفوان، پسر يحيى، از ابو الحسن الرضا (ع) آورده است:
«پيامبرخدا (ص) براى ساكنان هر منطقه و نيز براى كسانى كه اهل آن منطقه نيستند اما آن مسير و منطقه را براى عبور برگزيدهاند، ميقاتهايى را معيّن كرده و به كسى از ساكنان اجازۀ ترك ميقات را نمىداد و براى ديگران نيز مجاز نبود از ميقات بدون احرام عبور كنند، جز به خاطر عذرى، پس نبايد از ميقات بدون عذر عبور كنند.» 2يعنى نبايد از ميقات بدون احرام عبور كرد مگر به خاطر عذرى؛ مانند مريضى يا بيهوشى و مانند آن.
3. خبر حسن؛ حلبى از امام صادق (ع) نقل كرده كه آن حضرت فرمودند:
«احرام از ميقاتهاى پنجگانۀ تعيين شده در زمان پيامبر (ص) ، براى حجاج شايسته نيست و عمرهگزاران كه مُحرم شوند، قبل يا بعد از ميقاتها. . .» . 3
4. خبر صحيحۀ حلبى؛ راوى گويد:
«از ابو عبدالله (ع) پرسيدم: كسى كه در شجره مُحرم نشده، از كجا بايد مُحرم شود؟ حضرت فرمودند: از جُحفه، و نبايد از جحفه بگذرد مگر اينكه مُحرم شده باشد.» 4
بررسى و تحليل احاديث
از احاديثى كه گذشت، به اين نتيجه مىرسيم: هر كسى انجام مناسك را اراده كند و در صورتى كه به يكى از ميقاتها برسد، احرام بر او واجب مىشود و مجاز نيست بدون احرام از ميقات عبور كند. همچنين صحيحۀ معاوية بن عمار تصريح كرد كه احرام از ميقاتهاى معين شده به وسيلۀ پيامبر (ص) جزئى از اجزاى حج و عمره است. بنابراين، بايد از ميقاتها مُحرم شود.
در حديث ديگر آمده است: شايسته نيست براى حجگزار و عمرهگزار كه قبل و بعد از آن مُحرم شود. پس، از اين حديث فهميده مىشود كه شخص نبايد قبل از ميقات يا بعد از آن مُحرم شود.