12«على بن ابراهيم از پدرش، از نوفلى، از سكونى و او به نقل از امام صادق (عليه السلام) گويد: پيامبر خدا (ص) فرمود: بر شما باد مسافرت در شب، همانا در شب زمين بههم مىپيچيد [و احساس مى كنيد راه كمتر مى شود].»
* حسن بن محمد طوسى در كتاب «المجالس» از پدرش، از شيخ مفيد، از على بن خالد مراغى، از محمد بن عيص عجلى و او از پدرش، از عبد العظيم حسنى، از محمد بن على بن موسى، از پدرش و آن حضرت از پدرانش (عليهم السلام) ، از امير مؤمنان (عليه السلام) نقل كردهاند كه فرمود:
«بَعَثَنِي رَسُولُ اللَّهِ عَلَى الْيَمَنِ، فَقَالَ لِي وَ هُوَ يُوصِينِي مَا حَارَ مَنِ اسْتَخَارَ وَ لاَ نَدِمَ مَنِ اسْتَشَارَ، يَا عَلِيُّ عَلَيْكَ بِالدَّلْجَةِ فَإِنَّ الأَرْضَ تُطْوَى بِاللَّيْلِ مَا لاَ تُطْوَى بِالنَّهَارِ يَا عَلِيُّ اغْدُ عَلَى اسْمِ اللَّهِ تَعَالَى فَإِنَّ اللَّهَ تَعَالَى بَارَكَ لأُمَّتِي فِي بُكُورِهَا» . 1
«پيامبر خدا (ص) مرا به يمن فرستاد و ضمن توصيهاى فرمود: هر كه خير جويد سرگردان نشود و كسى كه مشورت كند پشيمان نگردد. اى على، ملتزم باش به شبروى و طى راه در شب؛ زيرا مسافتى كه در شب پيموده مىشود در روز طى نمىشود.
اى على، در سحرگاه و سپيده دم، با نام خدا حركت كن؛ زيرا خداوند براى امتم بركت را در سحرگاهان قرار داده است.»
چنانكه از اين روايات استفاده مى شود، حركت در شب بهخصوص در اواخر آن، نه تنها انجام مىشد، بلكه توصيه هم شده است. رواياتى نيز نقل شده كه چگونگى خواندن نماز شب در حال حركت را بيان مىكند 2و دلالت دارد كه مسافرتها در اين زمان از شب، انجام مىگرفته است و همچنين رواياتى وارد شده كه ستاره شناسى را در پيدا كردن راه جايز مىشمارند 3و اين پيدا كردن راه بهوسيلۀ ستارهها، مسلماً در شب است و براى پيدا كردن راه است. به خصوص در سرزمين عربستان كه بيابانى و شنزار است و راهها همواره دستخوش تغيير مىباشد پس يا بايد راهها علامت داشته باشد و يا از آسمان و ستارهها راه را بايد تشخيص داد و در سفر نامهها و خاطرات سفرها، به حركت در شب بسيار اشاره شده است. 4