12است. چون سالكين إلىاللّٰه را به جوار بيت عقلى و منزل قدسى مىرساند و ملتجئين به فنا را به ظلّ ظليل و مقام امين داخل مىكند و ابواب علوم الهى را بر ايشان مىگشايد و با تأييدات ربّانى تأييدشان مىفرمايد. و خلاصه اينكه او افاضهكنندۀ علم بر صاحبان استعداد از جانب مبدأ فيّاض است و عطش معارف حقيقى را با آن آب گوارا و كوثرِ كثير خاموش مىكند.
حِجْر اسماعيل در سمتِ چپ بيت قرار داده شده، شايد بهخاطر آن است كه مقام ابراهيم هم در سمت چپ است و «الولدُ سِرُّ أَبِيه» .
امّا اينكه مقام ابراهيم در سمت چپ عرش است، بهخاطر اين است كه عرش كه مُلك است، در جسم و روح و غذا و مرتبه است. لذا آدم و اسرافيل براى صور هستند و محمد صلى الله عليه و آله و جبرئيل عليه السلام مأمور ارواحند و ابراهيم و ميكائيل مأمور ارزاقند و مالك و رضوان مأمور وعده و وعيدند و در تعيين مقامات اينچنين مىگويند:
عرش داراى وجوه مختلفى است:
از جمله «عرش وحدانيت» و «عرش علم» و «عرش دين» و «عرش مُلك» كه عالم جسمانى با ارواح و قوا و اجسامش است. و همچنين است «عرش سرير» و آن يكى از كرههايى است كه آسمانها و زمين را احاطه كرده، كه احكام اين عرشها به شرح زير است:
عرش سرير؛ كه مطابق روايت 1حاملين آن چهار فرشته هستند: يكى از آنها به شكل آدم است و براى ابناء بشر از خداوند طلب رزق مىكند، ديگرى بهشكل شير است و براى درندگان از خدا طلب روزى مىنمايد، سوّمين ايشان كركس است و براى پرندگان از خداوند روزى مىطلبد و چهارمين آنها به شكل گاو است كه براى چهارپايان خواستار روزى مىشود.
عرش مُلك؛ مجموعۀ خلق است و براى هركس در جسم و روح و غذا و مرتبه محصور است. از ميان انبياء، آدم و از ملائكه، اسرافيل براى دميدن حيات در صور و محمد صلى الله عليه و آله و جبرئيل عليه السلام براى استكمال ارواح و ابراهيم و ميكائيل عليهما السلام براى ارزاق و على عليه السلام و مالك و رضوان براى وعد و وعيد و تعيين مقام هركس در بهشت و جهنم مىباشند.
عرش وحدانيت؛ حاملين اين عرش عبارتند از: 1 - عقل، 2 - نفس، 3 - طبيعت،