11كرد. پس خداوند خيمهاى از خيمههاى بهشت را نازل كرد و جبرئيل خيمه را در جايى كه مكان بيت بود، زد. و ملائكه آن را بلند كردند. و آن خيمه به اندازۀ اركان و قواعد بيت بود و ستون خيمه از ياقوت قرمز بود كه نورش كوههاى مكه و اطرافش را روشن كرد و همين منطقه حرم است. ميخهاى آن صخرهاى از طلاهاى بهشت بود و طنابهايش از موهاى تابيده شدۀ ارغوان. سپس خدا امر كرد كه آدم و حوا در جاى خيمه، بيت را جايى مقابل درِ بيتالمعمور بنا كنند تا هفتاد هزار ملائكهاى، كه خدا به آنها امر كرده بود تا با آدم انس بگيرند. آن را طواف كنند. همانطور كه بيتالمعمور را طواف مىكنند پس قواعد بيت را با سنگى از صفا و سنگى از طور سينا و سنگى از كوههاى السلام در كوفه بالا برد و با سنگهاى كوه ابىقبيس تكميل كرد و درى به مشرق و درى به مغرب برايش قرار داد. پس وقتى فارغ شد، ملائكه و آدم و حوا هفت مرتبه طواف كردند.»
شايد منظور از آنچه در اين روايت آمده، همان چيزى باشد كه در روايات ديگر نيز آمده، از آن جمله آن روايتى است كه از امام صادق عليه السلام در مورد مكان بيت نقل شده كه وقتى جبرئيل به امر خدا براى توبه بهسوى آدم آمد و سخن گفت تا به بيت رسيد، پس ابرى بر آنها سايه افكند. پس جبرئيل به آدم امر كرد كه با پايش دور سايۀ ابر را خط بكشد.
در روايت ديگر، در سرّ حجرالأسود آمده است كه: حجر مَلَكى از بزرگان ملائكه بود كه هنگام اخذ ميثاق، اوّلين مقِرّ بود و براى تذكر عهد در بهشت، همراه آدم بود، وقتى كه خدا بر آدم توبه كرد، آن ملك بهصورت درّ سياهى درآمد، و بعد از بهشت بهسوى آدم پرتاب شد.
در روايت ديگرى آمده كه حجرالأسود دو چشم و دو گوش و دهان و زبان دارد.
مكانهاى مسجدالحرام
مقام ابراهيم از سمتِ چپ مقابل بيت است. چون در خبر آمده كه: مقام ابراهيم سمتِ چپِ عرش است و كعبه محاذى عرش است. و انبياء عليهم السلام وجهاللّٰه هستند كه بهوسيلۀ ايشان به خدا توجه مىشود.
مقام جبرئيل از سمتِ چپ، نزد در