16قرآن و اسلام چون لاشخوران و كفتارانى بر سر اين طعمه روى آورده و آنها را از هم دريده و كيانِ اسلام و مسلمين را در معرض ضعف و نابودى قرار مىدهند.
طواف پيرامون «بيت عتيق» ، خانهاى آزاد و آزاد كنندۀ انسان از هر اسارتى انجام مىگيرد، خانهاى كه هيچ جبارى نمىتواند آنرا مقهور و مغلوب سازد؛ خانهاى كه خدا براى ابد آنرا از ويرانى و فرسودگى نگاهبان است، و همواره معمور و آبادان - از زمان ابراهيم و تا هميشه - و رهيده و آزاد از هر گزند و آسيبى است. مردمى كه گرد چنين خانهاى دوش به دوش يكديگر هر ساله به طواف مىپردازند نبايد آسيب و گزندى بر آنها وارد شود و مغلوب و مقهور دشمنانشان واقع شوند. مگر اين شعارها و مناسكِ دينى بدون هدف و آرمانهاى سازندهاى تشريع شده است. اين بيت از هر جهت عتيق است، خانهاى بس كهن كه هرگز ويرانى بدان راه نيافت و براى هميشه بدان راه نمىيابد.
مرحوم طبرسى مىگويد: بيت عتيق، يعنى كعبه؛ از آنرو به «بيتِ عتيق» نامبردار شده، چون:
- هيچ بندهاى مالك آن نمىگردد، و از اينكه به تملك احدى در آيد آزاد مىباشد.
- يا از آن جهت، از اينكه هر جبارى توانمند بتواند آنرا ويران سازد آزاد و مصون است، و كسى را ياراى آن نيست كه بدان آسيبى وارد سازد، و هيچ جبارى قبل از پيامبر - صلى اللّٰه عليه و آله - آهنگ 2تخريب و براندازى آن ننمود مگر آنكه خداوند آنرا هلاك و نابود ساخت. و اينكه حجاج آنرا ويران كرد و بار ديگر آنرا بنا نمود از بركت پيامبر ما - صلى اللّٰه عليه و آله و سلم - دچار هلاك نگرديد؛ زيرا خداوند سبحان به بركت اين خانه، امت اسلامى را از استيصال و درماندگى ايمن فرموده است.
- گويند از آنجهت «بيت عتيق» نام دارد، چون از طوفان در زمان حضرت نوح - ع - مصون ماند، در حاليكه همۀ نقاط گيتى جز اين خانه دستخوش غرق گشت.
- و يا آنكه چون كهن و قديمى است «بيت عتيق» نام گرفت؛ زيرا نخستين خانهاى است كه خداوند متعال آنرا پى نهاد و آدم ابوالبشر ساختمان آنرا بنياد كرد، آنگاه حضرت ابراهيم - ع - بازسازى آنرا به عهده گرفت» .
ابوالفتوح رازى - رضوان اللّٰه تعالى عليه - گويد: «براى آن «عتيق» خواندند آنرا كه:
- آزاد است، و هرگز مملوك نشود،