11و گاهى صورتش را با دستش مىپوشانيد. اما آنگاه كه در منزلگاه فرود مىآمد، زير خيمه و سايۀ خيمه يا سايۀ ديوار قرار مىگرفت.» 1از مواقع استجابت دعا، هنگام ورود به خانۀ خداوند است كه چشم زائر به بيتاللّٰه مىافتد. خدايىكه از بندگانش خواسته به زيارت خانهاش آيند، سزاوار است كه در لحظۀ ورود ميهمان، پذيرايى كند و پذيرايى خدا استجابت دعاست. از اين رو، در آن لحظه سفارش به دعا شده است. پيامبر گرامى صلى الله عليه و آله نيز چنين روشى داشت و هنگامى كه از طرف خانۀ يعلى مىخواست وارد مسجد الحرام شود، رو به كعبه مىايستاد و اين چنين دعا مىكرد:
«إنَّ النَّبِيّ صلى الله عليه و آله إذا جاء مكاناً من دار يعلى استقبل البيتَ فَدَعا» . 2ادب طواف
در سيرۀ نبوى، در بارۀ «طواف» نكات متعددى نقل شده كه به برخى از آنها اشاره مىشود:
از امام صادق عليه السلام در بارۀ ويژگى طواف پيامبر خدا صلى الله عليه و آله پرسيدند. حضرت فرمود:
پيامبر خدا صلى الله عليه و آله شب و روز، ده بار طواف مىكرد؛ هر بار هفت دور. سه بار در آغاز شب، سه بار در آخر شب، دو بار هنگام صبح و دو بار بعد از ظهر. و در فاصلۀ اين نوبتها به استراحت مىپرداخت. 3در حديثى از امام هادى عليه السلام نقل شده كه آن حضرت فرمود:
«إنّ رَسُولَ اللّٰه كانَ يطوفُ بالبيتِ وَ يُقَبِّلُ الْحَجَرَ» . 4«پيامبر خدا خانۀ خدا را طواف مىكرد و حجر الاسود را مىبوسيد.»
امام صادق عليه السلام در حال طواف بود كه سفيان ثورى از آن حضرت پرسيد: وقتى پيامبر صلى الله عليه و آله هنگام طواف به حجر الأسود مىرسيد، چه مىكرد؟ حضرت فرمود: «كانَ يستلِمُهُ في كلّ طواف فريضة و نافلة» ، در هر طواف واجب و مستحب، دست بر آن مىكشيد. آنگاه امام صادق به طواف پرداخت و چون مقابل حجرالاسود رسيد، عبور كرد و آن را استلام نكرد. سفيان ثورى خود را به حضرت رسانيد و گفت: مگر نفرموديد كه پيامبر در هر طواف واجب و مستحب، حجرالأسود را لمس مىكرد؟ پس چرا خودتان چنين نكرديد؟ امام صادق عليه السلام فرمود: مردم براى پيامبر خدا صلى الله عليه و آله