7پرداخته شده است، اثرى كه ظواهر مسائل فقه را به نظم درآورده است» ولى در «نبراس» تنها به رؤوس مسائل فقه اشاره كرده تا بتواند بيش از پيش به بيان اسرار بپردازد.
اثر سبزوارى را، در تبيين احكام و مسائل فقه، متأثر از «اللمعة الدمشقيه» نوشتۀ شهيد اول دانستهاند، بهطورى كه گويا لمعه به نظم درآمده و حتى از الفاظ آن نيز استفاده شده است.
اما در اسرار حج، از «كتاب المجلى» نوشتۀ ابن ابى جمهور احسائى تأثير گرفته كه خود او در «شرح الاسماء» بدان اشاره كرده است.
مؤلف همچنين اسرار طهارت، نماز، زكات و روزه را در كتاب «اسرار الحكم» به زبان فارسى نگاشته، ولى «نبراس» از اين جهت كه اسرار ابواب ديگرى چون حج و نكاح را هم دارد، كاملتر است.
«اسرار الحكم» به سال 1286ه. ق.
سه سال پيش از وفات مؤلف نگاشته شده و گويا واپسين اثر اوست. علاوه بر آن، در «شرح الأسماء يا شرح دعاى جوشن كبير» نيز فصلى را به تبيين اسرار حج اختصاص داده است. 1آنجا كه خداى سبحان را به اين اسماء مورد خطاب قرار مىدهيم:
«يَا رَبَّ الْبَيْتِ الْحَرَامِ، يَا رَبَّ الشَّهْرِ الْحَرَامِ، يَا رَبَّ الْبَلَدِ الْحَرَامِ، يَا رَبَّ الرُّكْنِ وَ الْمَقَامِ، يَا رَبَّ الْمَشْعَرِ الْحَرَامِ، يَا رَبَّ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ، يَا رَبَّ الْحِلِّ وَ الْحَرَامِ. . .» .
وى در مقدمۀ «نبراس» خداوند را به خاطر آنكه احكام شريعت و حلال و حرام را به ما آموخت و ما را با بهترين مخلوقاتش - پيامبر خدا صلى الله عليه و آله و خاندان پاك او و حجتهاى الهى - آشنا ساخت، سپاس مىگويد و در تجليل از مقام و منزلت ائمۀ هدى عليهم السلام به تفصيل قلمفرسايى مىكند. سپس به معرفى «نبراس» مىپردازد و نورانيت آن را برگرفته از خورشيد دين مىشمارد.
آنگاه از معيار احكام شرع، كه بر اساس مصالح و مفاسد است، هر چند بر ما نامعلوم باشد، سخن مىگويد:
فكلُّ حكمٍ جاء فيه مصلحة
وإنْ لدى الأوهام ليست واضحة
ولى شأن عبد خدا، اطاعت و امتثال امر الهى و تقرّب به درگاه اوست.