44و ماهها به طول مىانجاميد و با انواع خطرات و مزاحمتها از سوى راهزنان و گردنكشان و سارقان روبرو بود، يكى از وظايف امراى حج محافظت و مراقبت از كاروانها بود.
7 - در حركت كاروان، مراعات حال ضعيفترين مردم را نموده، با آنان مدارا كند.
8 - كسانى كه از قافله عقب ماندهاند و توان همراهى با بقيه را ندارند، با پرداخت از بيتالمال يا اموالى كه براى حجاج وقف شده، هزينۀ حمل آنان را تقبّل كند و در صورت نبودن هيچ يك از منابع مالى فوق، از واجبات كفايى خواهد بود كه هركس مىتواند متحمّل مخارج آنان شود.
9 - براى حركت زمان متعارف و متناسبى را تعيين كند، نه آنقدر زود راه بيفتد كه به تمام شدن توشۀ حجاج منجر شود و نه آنقدر دير كه به سختى گرفتار آيند يا از اعمال و مناسك حج باز بمانند.
10 - اگر اختيار مجازات به او واگذار شده، خطاكاران و ستمپيشگان را حدّ يا تعزير كند.
11 - اگر صلاحيت قضاوت و صدور حكم دارد، در نزاع هايشان حكم صادر كند و اگر شايستگى قضاوت ندارد به اهلش واگذار نمايد.
12 - پس از رسيدن به ميقات، به آنان فرصت كافى دهد تا واجبات و مستحبات را بهجا آورند و بعد از كوچ كردن، مهلت دهد تا نيازهاى خود را از اعمال و مناسك به جا مانده و امثال آن برآورده سازند.
13 - به زنان معذور مهلت دهد تا عذرشان برطرف گردد و بتوانند اعمالشان را انجام دهند.
14 - با آنان براى زيارت پيامبر و ائمه عليهم السلام حركت كند و در مدينه به مقدار اداى مناسك زيارت و وداع و برآورده ساختن حاجات مهلت دهد.
وظايف اميرالحاج در عرصۀ انجام اعمال و مناسك
شهيد علاوه بر تعيين وظايف سرپرست حجاج در طول سفر، بخش ديگرى از اين فصل را به تبيين وظايف او در عرصۀ انجام اعمال و مناسك حج اختصاص داده كه به اجمال بر آن مرور مىكنيم:
وقت، مكان و كيفيت احرام و نيز هر عملى از اعمال و مناسك حج را اعلام