43ظاهر مىشود و مردم را مىبيند و مردم نيز او را مىبينند، در حالى كه او مردم را مىشناسد ولى آنها او را نمىشناسند.
در سرپرست حج، «عدالت» و «آگاهى از مسائل و مناسك حج» معتبر است و شايسته است كه شخصى شجاع، گوش به فرمان رهبر، صاحبنظر و باكفايت بوده، قدرت راهنمايى حجاج را داشته باشد.
وظايف اميرالحاج در طول سفر حج
شهيد رحمه الله پانزده وظيفه را از وظايف سرپرست حجّاج در طول مسير مىداند كه بعضى از آنها مربوط و متناسب با عصر شهيد است كه سفر حجاج با امكانات آن روز و خطرات مختلفى همراه بود. ممكن است امروزه وظايفى متناسب با شرايط و مقتضيات روز بر عهدۀ وى باشد. نقل سخنان شهيد تا حدودى ما را با مسائل و مشكلات سفر حج در آن روز نيز آشنا مىكند.
گفتنى است پارهاى از وظايف ذيل را امروزه مديران و روحانيان كاروانها بر عهده دارند كه همگى با نظارت سرپرست حجاج و سازمان حج و زيارت انجام مىگيرد.
عنايت متصديان امر حج به وظايفى كه در فقه بر عهدۀ اميرالحاج نهاده شده، متناسب با شرايط و مقتضيات امروز مىتواند آنان را در ارائۀ هرچه بهتر خدمات در زمينههاى مختلف يارى كند:
1 - جمع كردن مردم هنگام حركت و توقف آنان، به منظور جلوگيرى از دستبرد راهزنان و سارقان به اموال حجّاج.
2 - مرتّب كردن و نظم بخشيدن به حركت و توقف آنان.
3 - تعيين راهنما براى هرگروه و مكان معينى براى توقف و منزلگاه آنان تا گمشدگان به سوى آنان راه يابند.
4 - در ميان راه منزلگاههاى مناسبى را براى آنان تهيه ببيند.
5 - آنان را از بهترين و آسانترين راهها و سبزهزارها حركت دهد.
6 - در حركت و توقف، مراقب مردم باشد و آنان را از مزاحمت كسانى كه در حركتشان مانع ايجاد مىكنند، با بذل مال و در صورت امكان و لزوم با جنگيدن، محافظت نمايد و اگر نياز به نگهبان هم باشد با پرداخت اجرت، عدهاى را به نگهبانى بگمارد.
چون در گذشته سفر حج زمينى بود