8از قول كسانى كه اهل خبره هستند و از روى قواعد علميه محاذات را تعيين مىكنند، اگر گمان حاصل شود ظاهراً كافى است. (مناسك محشى، مسأله 214)
حضرت امام خمينى(قدس سره) قول اهل خبره را - هرچند موجب گمان نيز شود - كافى مىدانند، ولى برخى از فقها حصول اطمينان را لازم شمردها ند.
آيت الله سيستانى در مورد كيفيت بهدست آوردن محاذات ميقات و عدم ضرورت دقت عقلى و كفايت صدق عرفى مىفرمايند: «اگر دو خط متقاطع را فرض كنيم كه زاويۀ قائمهاى را تشكيل مىدهند و يكى از آنها از مكه مىگذرد و ديگرى از ميقات، نقطۀ تقاطع، محل محاذات با ميقات است و معيار در اين امر صدق عرفى است نه دقت عقلى.» مناسك محشى، مسأله 213)
آيت الله سبحانى نيز در حاشيۀ متن مناسك امام خمينى(قدس سره) آوردهاند:
«يا اينكه فاصلۀ بين او تا مكه همان فاصلۀ ميقات تا مكه باشد، به شرط اينكه عرفاً گفته شود ميقات در طرف راست يا چپ او قرار دارد. بلكه هر كجا كه عرفاً محاذات صدق كند كافى است و نيازى به احراز دو وجه فوق نيست.» (كتاب الحج، ج2، ص526).
حال با توضيحات ارائه شده، به بررسى موضوعى دو نقطۀ مورد اختلاف؛ يعنى محاذات دو ميقات معروفِ جحفه و قرن المنازل مىپردازيم:
اكنون بيشتر حاجيان از مواقيت سه گانۀ ذوالحليفه (مسجد شجره)، جُحفه و قرن المنازل محرم مىشوند. اما نسبت به ميقات شجره، اكثر قريب به اتفاقِ حجاجِ مسير مدينه، بدون هيچ زحمتى به ميقات شجره رفته و در آنجا محرم مىشوند و كمتر كسى است كه از راه بيابان حد فاصل دو ميقات شجره و وادى عقيق يا شجره و جحفه به مكه برود تا نياز به شناخت محاذى ميقات باشد يا احرام از شجره را عمداً يا نسياناً يا با عذر ترك كرده باشد يا در صحت آن مشكل داشته باشد و نياز به احرام يا تجديد از محاذى ميقات باشد. لذا پرداختن به آن، ثمرۀ چندانى ندارد اما نسبت به محاذى دو ميقاتِ ديگر، امروزه بحث جدى نسبت به شهر جده و فرودگاه جديد (مبنى الحجاج) وجود داشته و دارد كه آيا محاذى ميقات است يا نه و همين امر سبب تشكيك در مسأله و پديد آمدن فتاواى مختلف گرديده كه به نمونههايى از آنها اشاره مىكنيم:
امام خمينى(قدس سره) در مناسك حج خود آوردهاند:
«كسانى كه با هواپيما به حج مىروند و مىخواهند بعد از حج به مدينه مشرف شوند، احتياط آن است كه بدون احرام بروند «جده» و از اهل اطلاع مورد اعتماد تحقيق كنند