10آيت الله صافى، آيت الله گلپايگانى: «جايز نيست از جدّه با نذر محرم شوند بلكه بايد به جحفه رفته، از آنجا محرم شوند.»
آيت الله فاضل: «محاذات جدّه با هيچ يك از ميقاتها ثابت نيست. بنابراين، بايد يا به ميقات يا محاذات ميقات برود ولى براى عمرۀ مفرده مىتواند از ادنىالحل محرم شود.»
آيت الله مكارم: «محاذات جدّه با هيچيك از ميقاتها ثابت نيست. بنابراين بايد يا به ميقات يا به محاذات ميقات برود و يا اگر نمىتواند احتياطاً نذر كند و در ابتداى حرم تجديد احرام كند.»
آيت الله نورى: «اگر از جدّه مستقيماً عازم مكه شوند ميقات آنان «جحفه» است.»
آيت الله اردبيلى: «احرام از محاذى غير مسجد شجره مجزى نيست و بايد يا به جحفه بروند و يا با نذر محرم شوند.»
آيت الله بهجت: «احوط در مورد كسى كه از جده به حج مىرود اين است كه از محاذى ميقاتى كه اقرب به وى است احرام ببندد. (مناسك، مسأله 173) كسانى كه با هواپيما به جدّه مىروند، در صورتى كه رفتن به جحفه يا ميقات ديگر همراه با مشقت و دشوارى باشد مىتوانند با نذر در جدّه محرم شوند و كفايت مىكند. (مناسك، س39).
شايان ذكر است محاذى بودن يا نبودن جده يا مكانى ديگر با مواقيت، نه حكم فقها و نه از موضوعات مستنبطه است كه وظيفۀ مجتهد باشد، بلكه وظيفۀ عرف و اهل اطلاع است و نظر فقيه، چنانچه آشناى به موضوعات نباشد اعتبار ندارد.
مسأله: «شخصى كه مىخواهد از محاذى ميقات محرم شود، اگر محاذات را نداند بايد از اهل اطلاع مورد وثوق بپرسد و قول مجتهد كه اهل اطلاع به آن مكانها نيست اعتبار ندارد...» (مناسك، مسأله 211)
مگر آنكه خود آگاه به اين امر باشد يا مستند به قول اهل خبره و موجب اطمينان شود.
مسأله: «شخصى كه مىخواهد از محاذى ميقات محرم شود اگر محاذات را نداند بايد از اهل اطلاع مورد وثوق بپرسد و قول مجتهد كه اهل اطلاع به آن مكانها نيست اعتبار ندارد.»
اكنون پس از نگاه اجمالى به فتاواى فقها در مورد احرام از محاذى ميقات به بررسى