7جوازِ» خوردن چنين قرصهايى را به بحث بگذارم.
در ضمن، اين مسأله تنها به بحث حج و عمره اختصاص ندارد بلكه خانمها در ديگر سفرهاى زيارتى و يا در ماه مبارك رمضان نيز با چنين مشكلى مواجه هستند و براى گرفتن روزه در تمام روزهاى ماه رمضان، چنين قرصهايى را مىخورند. مشكل زمانى مضاعف مىشود كه برخى از آنان، وقتى از اين داروها استفاده مىكنند با وضعيتى مواجه مىشوند كه نمىدانند بايد احكام حايض را انجام دهند يا احكام شخص طاهر را؟ و سرانجام، اعمال خود را با شك و ترديد انجام مىدهند.
فصل اول: اقوال يا احتمالات در مسأله
گرچه استفاده از قرصهاى پيشگيرى از عادت ماهانه در موارد خاص مبتلابه بوده و قريب به اتفاق بانوان زائر حج، عمره و ديگر سفرهاى زيارتى و همچنين آنانكه تصميم دارند تمام ايام ماه مبارك رمضان را روزه بگيرند، با آن مواجه هستند، ليكن در كتابهاى فقهى از آن بحث نشده و لذا اقوال فقها را نمىتوان بهدست آورد.
گمان نشود كه جديد بودنِ قرصهاى پيشگفته، باعث شده است كه اين مسأله، از مسائل مستحدثه به حساب آيد و به همين جهت در كلمات فقها چيزى در مورد آن يافت نشود؛ زيرا همانگونه كه در ادامۀ اين مقاله خواهد آمد، در زمانهاى دور و حتى در عصر نبوى (ص) راههايى براى جلوگيرى از عادت ماهانۀ زنان وجود داشته و پيشگيرى از آن، به وسيلۀ داروها و نوشيدنىهايى ممكن بوده است.
در هر صورت، از اقوال فقهاى قديم چيزى در دست نداريم. تنها در استفتائات امام خمينى (قدس سره) آمده است: «خوردن قرص براى جلوگيرى از عادت ماهانه يا عقب انداختن آن در ايام حج، چنانچه براى بدن ضرر نداشته باشد اشكال ندارد.» 1همين عبارت در كتاب مناسك حج نيز آمده است. 2و اين مسأله از معدود مسائلى است كه هيچيك از مراجع، كه به كتاب مناسك حج پاورقى و تعليقه زدهاند، در اينجا حاشيهاى نداشته و گويا مورد