9
3. بيت الحرام
در «بيت الحرام» ، «بيت» موصوف به «حرام» شده؛ يعنى خانهاى كه محترم است: 1وَ لَاآمِّينَ الْبَيْتَ الْحَرَامَ. 2
جَعَلَ اللّٰهُ الْكَعْبَةَ الْبَيْتَ الْحَرَامَ. 3
و در جاى ديگرى، موصوف به «محرّم» گرديده است:
رَبَّنَا إِنِّي أَسْكَنتُ مِنْ ذُرِّيَّتِي بِوَادٍ غَيْرِ ذِي زَرْعٍ عِنْدَ بَيْتِكَ الْمُحَرَّمِ. 4توضيح بيشتر آن در فصل بعد مىآيد.
4. الكعبه
عنوان «الكعبه» نيز در دو جاى قرآن به كار رفته است:
هَدْياً بَالِغَ الْكَعْبَةِ. 5
جَعَلَ اللّٰهُ الْكَعْبَةَ الْبَيْتَ الْحَرَامَ. 6
در وجه تسميۀ «بيتاللّٰه» به «كعبه» ، چند قول آمده است:
الف: از آنجاكه خانۀ خدا مربع است و عربها بر خانۀ چهارگوش و مربع كعبه اطلاق مىكنند؛ ازاينرو، به خانۀ خدا هم «كعبه» اطلاق شد.
چنانكه امام صادق عليه السلام در اين باره مىفرمايد:
«. . . لأنّها مربعة، فقيل له و لم صارت مربعة، قال: لأنّها بحذاء البيت المعمور و هو مربّع، فقيل له: و لم صار البيت المعمور مربّعاً؟ قال: لأنّه بحذاء العرش و هو مربع، فقيل له:
و لم صار العرش مربعاً؟ قال: لأنّ الكلمات الّتي بني عليها الإسلام أربع و هي سبحان اللّٰه، والحمدللّٰه و لا إله إلاّ اللّٰه، و اللّٰه اكبر» . 7ب: به وسط هر چيزى «كعب» مىگويند. از آنجاكه خانۀ خدا در وسط زمين واقع شده، به آن كعبه گفتهاند. در روايت آمده است گروهى از يهوديان خدمت پيامبر آمدند و از آن حضرت مسائلى پرسيدند؛ از جمله سؤال كردند: از چه رو كعبه را كعبه خواندهاند؟ پيامبر پاسخ داد: زيرا خانه در وسط دنيا قرار گرفته است. 8ج: هر چيزى كه داراى ارتفاع و بلندى از سطح زمين باشد كعبه گويند. به خانۀ خدا هم كعبه اطلاق مىشود؛ زيرا هم ارتفاع ظاهرى دارد و هم ارتفاع و عظمت معنوى. از اين رو،