9اسلامى تحت پرچم او قرار گيرند و عَلَم ديگرى را در مقابل عَلَم او عَلَم نكنند، ولى افسوس كه از خدمت تحت اين پرچمِ هدايت سرباز زدند و پرچم هاى رنگارنگ ضلالت و گمراهى برافراشتند و امتى را متفرّق ساخته و هر گروهى را تحت پرچمى مشغول كردند. اگر همۀ مسلمانان، همچنانكه بر محور يك قبله به نماز مىايستند و طواف مىكنند، زير يك پرچم اجتماع مىكردند، تاريخ آنان به گونهاى ديگر رقم مىخورد و امروز نيز وضعيت ديگرى داشتند، ولى افسوس و صد افسوس. . . !
3 - ابن عباس كه به نمايندگى از اميرمؤمنان با خوارج به گفتگو نشست، سخنان آنان را به حضرت منتقل نمود، يكى از اعتراضات خوارج اين بود كه او با اينكه وصى رسول خدا بود، اما وصايت را ضايع و تباه كرد، حضرت در پاسخ مىفرمايد:
«شما مرا تكفير كرديد و بر من شوريديد و زمام امور را از دست من خارج كرديد و اوصياى الهى وظيفه ندارند كه مردم را به سوى خود فرا بخوانند، فقط پيامبران مبعوث شدهاند كه مردم را به سوى خود فرا بخوانند، اما وصىّ كسى است كه مردم به سراغ او مىروند و او نيازى ندارد كه آنان را به سوى خود دعوت كند.»
سپس به آيۀ وجوب حج استناد جسته، مىافزايد:
«اگر مردم حج را ترك كنند، خانۀ خدا بخاطر ترك آن از جانب مردم كافر نمىشود، ولى آنان به خاطر ترك خانۀ خدا كافر مىشوند؛ زيرا خداوند خانهاش را عَلَم و پرچم بر آنان قرار داده، مرا نيز علم و پرچم قرار داد؛ زيرا رسول خدا صلى الله عليه و آله فرمود: يٰا عَلِىُّ اَنْتَ بِمَنْزِلَة الْكَعْبَةِ تُؤْتىٰ وَلاٰ تَأْتي» 1
4 - شبيه به اين بيان با نكات بيشتر در روايتى ديگر نقل شده كه پيامبرگرامى صلى الله عليه و آله خطاب به على عليه السلام فرمود:
«يٰا عَلِىُّ، اَنْتَ بِمَنْزِلَةِ الْكَعْبَةِ تُؤْتى وَلاٰتَأْتي فَاِنْ اَتٰاكَ هٰؤُلاٰءِ الْقَومِ فَسَلَّمُوا لَكَ فَاقْبَلْهُ مِنْهُمْ، وَاِنْ لَمْ يَأْتُوكَ فَلاٰ تَأْتِهِم» . 2
حضرت در اين سخن وجه تشبيه امام على عليه السلام را به كعبه تشريح مىكند.
حاكم جامعه بايد از چنان جايگاهى برخوردار باشد كه مردم با عشق و علاقه،