13خونين منجر گردد؛ اما كارآيى آن حضرت در داورى و فرزانگى او در انديشه از اين فاجعه پيشگيرى كرده و همۀ گروهها را در اين افتخار سهيم ساخت، بدون اين كه كمترين تفرقه و اختلافى را برانگيزد و يا باعث گردد گروه خاصى در نصب حجرالاسود ويژگى يافته و موجب تفاخر و مباهات قومى بر قومى ديگر گردد.
نصب حجرالاسود آنهم بدينسان - كه بايد آن را بازدهِ عنايت الهى برشمرد و اتحاد و همبستگى اين اقوام را به ارمغان آورد - اشارتى است به اين نكته كه بايد كعبه با حجرالاسودش الهامبخشِ وحدت و همبستگى و انسجام كسانى باشد كه در سوى آن و روياروى با آن به نماز و نيايش مىپردازند، و همۀ مسلمانان در برابر اين نمودارِ وحدتآفرين، اختلافات را از ميان برداشته و با يكديگر برادرانه متحد گردند، و ربّ و خداوندگار يگانهاى كه چنين كانون توحيدى را بنياد نهاده پرستش نموده، و به كلمۀ توحيد و حبل الهى - كه ميان آنها پيوند استوارى برقرار مىسازد - چنگ آورند و از هرگونه تفرقه و گسستن از يكديگر سخت بپرهيزند.
طائفان بيت الهى و پروانههاى در گردش پيرامون مشعل فروزان كعبه، بر مسجدى درمىآيند كه كعبه و رمز وحدت را در ميان دارد. آنان مىبايد طواف و گردش خود را از همان نقطهاى آغاز كنند كه در آن نقطه خداپرستان از ديرباز، و حتى مشركين قبل از طلوع خورشيد اسلام بر سر آن به توافق و اتحاد رسيده بودند.
فرشتگان و ملكوتيان با استلام حجرالاسود و بوسهزدن بر آن با نيايش زمينى و عالم ناسوتى، طليعۀ طواف خود را افتتاح مىكنند. و پس از اداى مراسم حج به آسمان برمىفرازند.
اگر فرشتهاى به سوى زمين از جانب خداوند گسيل شود و مأموريتى بدو واگذار گردد، همراه با آن، زيارت خانۀ خدا از جمله وظايفى است كه به ايفاى آن توفيق مىيابد و هيچ فرشته در سوى زمين فرونمىآيد مگر آن كه چنين توفيقى نصيب او مىگردد. 1انبيا از آدم تا خاتم - عليهمالسلام - شرافت حج و طواف كعبه نصيبشان شد:
- آدم ابوالبشر به راهنمايى جبرائيل آيين حج را فراگرفته و با هفت شوط طواف بر گرد كعبه چنين فضيلتى را درك كرد. 2- شيث نبى - عليهالسلام - بدينسان مراسم حج برگزار كرد 3و توانست به همان امرى توفيق يابد كه آدم ابوالبشر - از طايفۀ انسى و آدميان و آفريدههاى ساكنان زمين - بدان