2
حج در كلام مقام معظم رهبرى حضرت آيةاللّٰه خامنهاى دام ظله -
حج ذخيرهاى براى دنياى اسلام است. اگر از اين ذخيره، خوب استفاده شود به دنياى اسلام سود خواهد رساند و اگر از اين ذخيره استفاده نشود و يا اينكه بد استفاده شود دنياى اسلام با همه احتياجاتى كه دارد از آن محروم خواهد ماند و يا احياناً از آن ضرر هم خواهد برد. ما مردم مسلمانى كه در اين نقطه از دنيا زندگى مىكنيم اختياردار امور حج در ابعاد وسيع نيستيم بلكه تنها مالك تأثيرات كار خودمان هستيم. ما بايد حج را به نحوى انجام دهيم كه دنياى اسلام از آن سود ببرد.
حج يك مركز اجتماع است، چرا كه خداى متعال مىتوانست براى زيارت خانه خدا تمام دوره سال را بگذارد. اگر فقط رفتن و دور خانه خدا را طواف كردن و حال و توجه پيدا كردن بود، چه لزومى داشت كه همه مردم دنيا موظف باشند كه در يك روز و در يك مقطع زمانى و در روزهاى مشخصى خانه خدا را زيارت كنند. خوب مىتوانستند بگويند: «و أذِّنْ - فىالناس بالحجّ» 1و در تمام دوره سال هر كسى مىتواند بيايد و حج بكند. اين را نگفتند. حج را ايام معلومات و زمان مشخص قرار دادند. در داخل حج اجتماعات يكروزه، يك شبه و دو سه روزه قرار دادهاند و خواستهاند كه همه همزمان در آنجا جمع شوند. اين براى چيست؟ براى اين است كه: «ليشهدوا منافع لهم» 2پس منافعى را كه مسلمانان در دوران حج بايد شاهد باشند و آنرا ببينند منافعى است كه با حيثيت تجمع مردم و با حالت اجتماع ارتباط پيدا مىكند. اگر اجتماعى تشكيل شود كه در آن ارتباطى نباشد و هزاران تن، بىارتباط با هم، بىتماس با هم و بدون خبرگيرى از هم و بدون كمك معنوى و هم فكرى بهم، تنها بيايند، اين مقصود حاصل نشده است چه معنى دارد كه عدهاى را در جايى جمع كنند در حالى كه از آن جمع شدن هيچ فايدهاى براى آن متصور نيست؟ چرا نگفتند كه مسلمانان در تمام دوره سال بيايند؟ حتماً مىخواستهاند مسلمانان در اين وقت معين اينجا اجتماع كنند تا از اين اجتماعشان فايدهاى ببرند. از اين اجتماع چه فايدهاى مىشود برد؟
اگر به عمق و غور مسئله برويد دهها فايده بزرگ مىتوان برد كه همه براى دنياى اسلام لازم و حياتى است. اگر زمانى لازم باشد از اجتماع حج استفاده شود و فرض شود دنياى اسلام هم به تمام معنا نيازمند به استفاده از آن اجتماع است، آن زمان همين حالاست. مسلمانان هيچ وقت مثل امروز احتياج به اجتماع و با همديگر تماس گرفتن و ارتباط پيدا كردن نداشتهاند. دورانى بود كه مسلمانان در خواب و غافل بودند و نورى و بيدارى نبود. نه اينكه گرفتارى نداشتند، نخير گرفتارى بود. آنقدر مايه تنبه و بيدارى نبود كه بتوانند آن گرفتارىها را درك كنند و دنبال علاجى براى آن باشند. آن دوران ركودى بود و گذشت. اجتماع حج هم برايشان فايدهاى نداشت. مشتى ملتهاى در خواب غفلت نگه داشته شده و غافل از وضعيت خود، تنها به فكر اين بودند كه گليم خود را از آب حج بيرون بكشند و واجبشان را انجام بدهند و بروند. مدتى آنچنان بود. ولى امروز مسلمانان به خاطر گرفتاريهايى كه براى مسلمين در همه جاى دنيا بوجود آوردهاند نهايت احتياج را به هم فكرى و همكارى يكديگر دارند. اين همكارى و هم فكرى امروز ممكن است ولى در گذشته ممكن نمىشد. لذا اين فرصت يك فرصت استثنايى است و بايد از آن استفاده كرد. شما به اكناف عالم نگاه كنيد و ببينيد قدرتهاى ستمگر با مسلمانان چه مىكنند؟ اولين نيت آنان اين است كه مسلمانان را در خواب غفلت نگه دارند و اگر كسى هست كه به مسلمانان هشدار مىدهد، او را هر جور مىتوانند از صحنه خارج كنند.
اما نكته اساسى اين است كه علىرغم همه اينها به فضل پروردگار پس از چندى شكوه و قدرت اسلام كه پايگاه آن همين مردمى هستند كه در اروپا براى اسلام مقاومت مىكنند، روز بروز بيشتر و خواب كسانى كه مىخواهند اسلام نباشد برآشفته خواهد شد (تكبير حضار) اين قدرت و معنويت اسلام و آمادگى مسلمين است و اين نياز جهان اسلام و جامعه اسلامى به هم فكرى و همكارى و اين هم صحنه عظيم حج است.
شما خدمتگزاران بايد حجاج را راهنمايى و هدايت كنيد. احكام را به آنها تعليم بدهيد و آنها را از لحاظ عمل شخصى و استفاده بهتر از مراسم حج راهنمايى كنيد و انشاءاللّٰه خداى متعال پشتيبان شما باشد و توجهات حضرت ولى عصر - ارواحنا له الفداء - شامل حال شما و حج مقبول و سعى مشكورى را داشته باشيد.
از سخنان مقام معظم رهبرى حضرت آيةاللّٰه خامنهاى چهارشنبه مورخ 8/2/1372