7
*احرام در ميقات يا محاذى آن
براى كسى كه به مكه مىرود و قصد به جا آوردن اعمال عمره يا حج را دارد يا از اعمالى كه پيشتر بهجا آورده، بيش از يك ماه گذشته يا لااقل ماه قمرى تجديد شده و عذرى نداشته باشد، بايد در يكى از ميقات هاى پنج گانه؛ ذوالحليفه (مسجد شجره)، جُحفه، وادى عقيق، قرن المنازل ويَلَملم، مُحرم شود و چنانچه از ميقات عبور نمىكند و از راه ديگرى مىرود كه با ميقات برخورد ندارد، بايد در محاذى ميقات مُحرم شود:
1. هرگاه از راهى برود كه به هيچ يك از ميقاتها عبورش نيفتد، بايد از محاذات ميقات احرام ببندد. (مناسك محشّى، مسألۀ 207)
2. اگر حايض نتواند تا وقت پاك شدن صبر كند، احتياط آن است كه نزديك مسجد مُحرم شود و در جُحفه يا محاذى آن احرام را تجديد كند. (مناسك محشّى، مسألۀ 205)
تعريف محاذى ميقات
محاذى ميقات، جايى است كه وقتى شخصِ عازم مكه به آنجا رسيد، ميقات در سمت راست يا چپ او قرار گيرد؛ يعنى اگر خطى را از محل ميقات به سوى آن شخص كه به سمت مكه مى رود، ترسيم كرديم زاويۀ قائمه ا ى تشكيل شود.
مسأله: «محاذات» آن است كه كسى كه مىرود به طرف مكه، به جايى برسد كه ميقات در طرف راست يا چپ او واقع شده؛ به خط راست، به طورى كه اگر از آنجا بگذرد ميقات متمايل به پشت او شود. (مناسك محشى، مسأله 213)
هرچند محاسبۀ دقيق ضرورتى ندارد و به مقدارى كه در عرف مسامحه مىشود و مورد توجه قرار نمىگيرد، جلوتر از آن نقطه يا بعد از آن، مُحرم شدن اشكال ندارد؛ چون براى عموم مردم بهويژه درگذشته كه امكانات امروزى براى تعيين محاذى ميقات وجود نداشت، بعيد است كه شارع مقدس در اين مورد سخت گيرى كرده و اينگونه دقتهاى دشوار و گاهى غير ممكن را از مكلف خواسته باشد؛ لذا اگر اندكى تفاوت درجه زاويه داشت اشكال ندارد. اما اگر تفاوت به گونه اى زياد است كه حتى براى عرف نيز قابل اغماض و مسامحه نيست، نمىتوان آنجا را محاذات ميقات شمرد.
مسأله: محاذات ثابت مىشود به علم و به دو شاهد عادل و اگر اينها ممكن نشود، اگر گمان حاصل شد، از قول كسانى كه مطلع به آن مكانها هستند ظاهراً كافى است، بلكه