21
علياً و جارية إسمها أمامة، وتوفّى على وهو صغير وعاشت امامة حتّى تزوجها على بن أبى طالب بعد وفاة فاطمة بنت رسول الله صلى الله عليه وآله وسلم» .
1
«با پسرخاله اش، هاله دختر خويلد؛ يعنى ابو العاص بن ربيع ازدواج كرد و زينب براى ابو العاص پسرى آورد كه نامش را على گذاشت و دخترى كه نامش را امامه نهاد، على در خردسالى وفات يافت ولى امامه زنده ماند، تا اين كه على بن ابي طالب عليهالسلام پس از وفات فاطمه دختر حضرت رسول، با او ازدواج كرد.»
همراهى ابوالعاص بن ربيع با مشركين
ابن سعد در طبقات و ابن عبدالبرّ درالإستيعاب و ابن ابي الحديد، در شرح نهج البلاغه و ديگران نوشته ا ند: ابو العاص بن ربيع در جنگ بدر در جبهۀ مخالف پيامبر خدا صلى الله عليه وآله وسلم بود كه به وسيلۀ عبدالله بن جبير انصارى به اسارت درآمد، عمرو بن ربيع در آزادى ابو العاص كوشيد و زينب گردنبندى را فرستاد كه به وسيلۀ آن، شوهرش را آزاد كند. پيامبرخدا وقتى گردنبند را ديد آن را شناخت و به ياد خديجه افتاد و بر ابو العاص ترحّم كرد و ابي العاص را آزاد نمود.
«فلما رأي رسول الله - صلّي الله عليه (وآله) وسلّم - القلادة عرفها ورق لها و ذكر خديجة وترحم عليها. وقال: إن رأيتم أن تطلقوا لها أسيرها و تردوا إليها متاعها فعلتم. قالوا: نعم يا رسول الله، فأطلقوا أبا العاص بن الربيع و ردوا علي زينب قلادتها وأخذ النبى - صلّي الله عليه (وآله) وسلّم - علي أبى العاص أن يخلّى سبيلها إليه فوعده ذلك ففعل» .
2
«همين كه پيامبرخدا - صلّى الله عليه (وآله) وسلّم - گردنبند زينب را كه از مادرش خديجه به او رسيده بود ديدند، آن را شناخته و به حال زينب اندوهگين شدند و يادش از خديجه آمد و بر زينب ترحّم كرده، فرمودند: اسير زينب را آزاد نموده و قلاده اش را به او برگردانيد. اصحاب گفتند: انجام مى دهيم. بدين جهت ابو العاص بن ربيع را آزاد كردند و گردنبند زينب را به او برگرداندند و پيامبر ابو العاص را عتاب كرده و از او پيمان گرفت كه زينب را آزاد سازد و او پس از برگشت به مكه چنين كرد.»