15
سعى
توضيحى به جاى مقاله
وَ أَذِّنْ فِي النَّاسِ بِالْحَجِّ يَأْتُوكَ رِجالاً وَ عَلى كُلِّ ضامِرٍ يَأْتينَ مِنْ كُلِّ فَجٍّ عَميق (27: حج)
لِيَشْهَدُوا مَنافِعَ لَهُمْ وَ يَذْكُرُوا اسْمَ اللهِ في أَيَّامٍ مَعْلُومات. . . (28: حج)
إِ
نَّ الصَّفا وَ الْمَرْوَةَ مِنْ شَعائِرِ اللهِ فَمَنْ حَجَّ الْبَيْتَ أَوِ اعْتَمَرَ فَلا جُناحَ عَلَيْهِ أَنْ يَطَّوَّفَ بِهِما وَ مَنْ تَطَوَّعَ خَيْراً فَإِنَّ اللهَ شاكِرٌ عَليمٌ
( 158: بقره)
كسانىكه در سال 1386 ه-. ش. (ذيحجه سال 1428 ه-. ق.) براى زيارت خانۀ خدا به مكۀ مكرمه مشرف شدند، ملاحظه كردند كه عمليات ساختمانى بخشى از محل سعى (ميان صفا و مروه) تقريباً به پايان رسيده و بخش جديدى به محل ميان صفا و مروه، در قسمت همكف افزوده شده است. اين قسمت كه در حج سال جارى افتتاح شد و مورد بهرهبردارى قرار گرفت، در حقيقت افزودهاى جديد است به عرض مسعى.
شكى نيست كه تغيير و تحولات جديد در مشاعر، به جهت كثرت روز افزون حاجيان انجام مىشود. از جملۀ افزودهها، طبقات مسجدالحرام در محل طواف و نيز تغييرات اخير در چند طبقه كردن محل رمى جمرات است كه از جهت بحثهاى فقهى، گفتگوها و مباحثات فراوانى را برانگيخته و فتاواى گوناگونى در جواز و عدم جواز از سوى فقهاى مذاهب اسلامى صادر گرديده است.
طبيعى است كه توسعۀ مسعى نيز از جهت انطباق با موازين شرعى بحثها و پرسشهاى جديدى در محافل و مدارس فقه اسلامى برانگخته و پژوهشهايى را سبب گرديده است.
با توجه به اهميت موضوع از نظر مبانى فقهى و احكام شرعى، لازم است صاحبنظران در همۀ كشورهاى اسلامى، در اين باب بررسىهاى كارشناسى لازم را انجام دهند تا فقها و مجتهدان و صاحبان فتوى رأى نهايى را صادر كنند.
در ايران، تا آنجا كه نگارنده آگاهى دارم تاكنون پژوهشى علمى در خصوص اين موضوع صورت نگرفته است، لذا تقاضا مىشود پژوهشگران فقه، به خصوص در حوزۀ علميه، با دقت نظر و ارسال نظريات، انتقادات و پيشنهادهاى خود، بر ما منّت گذارند.