28قرار داده شده است؛ أَوَّلَ بَيْتٍ وُضِعَ لِلنَّاسِ، 1جَعَلْنَاهُ لِلنَّاسِ، 2مَثَابَةً لِلنَّاسِ، 3قِيَاماً لِلنَّاسِ. 4پس چرا امروزه عاكفين، با ديدگاه خاصى كه دارند، بر خلاف صريح قرآن، حرم را در انحصار خود قرار داده و آزادى عمل در انجام مراسم حج را از بادى گرفتهاند. آيا اين نوعى الحاد به ظلم نيست؟ آيا نُذِقْهُ مِنْ عَذَابٍ أَلِيمٍ شامل آنها نمىگردد؟ آيا اين عمل حاكمان سعودى، كه هر سال قانونى جعل و جلوى عدهاى از مشتاقان و مستطيعان را مىگيرند بر خلاف آيات قرآن و برخلاف فرمانى كه على عليه السلام به قثم بن عباس نوشت (فَأَقِمْ لِلنَّاسِ) نيست؟ آيا سرزمين مكه كه بر اساس دو اصل قرآنى منطقۀ امن و آزاد است، ايجاد محدوديتها و مزاحمتها، نوعى بدعت نيست؟ 56. تشريفات خاص جهت ورود به حرم
هر كس كه بخواهد از بيرون وارد حرم شود (اگر چه موسم حج نباشد) ابتدا بايد در يكى از ميقاتها، با تشريفاتى خاص احرام بپوشد و آنگاه وارد حرم شود و اين يكى ديگر از احكام حرم مىباشد. جالب توجه است كه ميقاتها با حرم، فرسنگها فاصله دارد؛ يعنى اگر به حضرت موسى عليه السلام در داخل سرزمين طور گفتهاند: . . . فَاخْلَعْ نَعْلَيْكَ إِنَّكَ بِالْوٰادِ الْمُقَدَّسِ طُوىً 6به زائران خانۀ خدا گفتهاند: فرسنگها مانده به حرم، كفش و كلاه را در بياوريد و با رمز خاص و لباس ويژه، قصد زيارت خانۀ خدا كنيد.
7. كندن گياهان و شكستن شاخههاى درختان در حرم ممنوع است
از احكام ديگر حرم آن است كه از كندن گياهان و شكستن شاخۀ درختان حرم پرهيز شود و چنين عملى ممنوع است تا آنجا كه براى متخلّفين، مجازات مالى 7در نظر گرفته شده است و اين حكم شامل غير محرم هم مىشود؛ چنانكه حضرت امام در تحرير الوسيله فرمود:
«للمحلّ أيضا قطع الشحر و الحشيش من الحرم فيما لا يجوز» . 8همانگونهكه امام صادق عليه السلام فرمود: «كلّ شيء ينبت في الحرم فهو حرام على الناس أجمعين» . 9حتى شاخۀ درختى را كه ريشهاش داخل حرم و شاخهاش در خارج حرم است، نمىشود شكست. همچنين اگر ريشۀ آن داخل حلّ و شاخهاش در حرم باشد.