10حوادث طبيعى و قهر جباران و بدخواهان است كه داستان اصحاب فيل از نمونههاى روشن آن مىباشد. افزون بر اين، كعبه مايۀ امنيت هركس و هر چيزى است كه به آن وارد شود و يا وارد سرزمين پيرامون آن (و حرم \مكه) گردد.
امام باقر عليه السلام فرمود: معناى وَ مَنْ دَخَلَهُ كَانَ آمِناً. . . اين است كه هر كسى وارد آن (بيت) شود، در حالى كه عارف به تمام واجبات الهى باشد، در عالم آخرت از عذاب هميشگى در امان خواهد بود. 1طبق روايات فراوان، اگر كسى در خارج حرم مرتكب جرمى شود و به حرم خدا پناهنده گردد، تا زمانى كه در حرم به سر مىبرد، كسى حق تعرّض به او را ندارد و نمىتوان در آنجا بر او حد جارى كرد.
حتى اگر حيوانات وحشى هم به حرم خدا پناهنده شوند، كسى حق تعرّض به آنها را ندارد و نيز درختان خود رو حرم خدا را هم كسى نمىتواند بكَند.
اين امنيت همهجانبۀ حرمِ خدا، به اعتبار وجود كعبه در آن است.
بارى، خداى سبحان امنيت مطلق و همهجانبه را از ويژگىها و فضايل كعبه برشمرد:
وَإِذْ جَعَلْنَا الْبَيْتَ مَثَابَةً لِلنَّاسِ وَأَمْناً. . . . 2«(و به خاطر بياوريد) هنگامى را كه خانۀ كعبه را محلّ بازگشت و مركز امن و امان براى مردم قرار داديم.»
كعبه، شعبهاى از رضوان الهى
امام صادق عليه السلام فرمود:
«هَذَا بَيْتٌ اسْتَعْبَدَ اللَّهُ بِهِ خَلْقَهُ. . . فَهُوَ شُعْبَةٌ مِنْ رِضْوَانِهِ. . .» .
«اين خانهاى است كه خداوند به سبب آن بندگانش را به عبادت فراخواند و آن، شعبهاى از رضاى اوست.» 3كعبه، وسيلۀ آزمايش بندگان
امام صادق عليه السلام فرمود:
«هَذَا بَيْتٌ اسْتَعْبَدَ اللَّهُ بِهِ خَلْقَهُ لِيَخْتَبِرَ طَاعَتَهُمْ فِي إِتْيَانِهِ» .
«اين خانهاى است كه خداوند به سبب آن بندگانش را به عبادت فراخواند تا طاعت آنان را، در آمدن به سوى آن، بيازمايد.»
كعبه، قبلۀ امّت اسلام:
قَدْ نَرَى تَقَلُّبَ وَجْهِكَ فِي السَّمَاءِ فَلَنُوَلِّيَنَّكَ قِبْلَةً تَرْضَاهَا فَوَلِّ وَجْهَكَ شَطْرَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ وَحَيْثُ مَا كُنتُمْ فَوَلُّوا وُجُوهَكُمْ شَطْرَهُ. . . . 4«نگاههاى انتظارآميز تو به سوى آسمان را (براى تعيين قبلۀ نهايى) مىبينيم. اكنون تو را به سوى قبلهاى كه از آن خشنود باشى، مىگردانيم. پس روى خود را به سوى مسجدالحرام كن و هر جا باشيد روى خود را به سوى آن بگردانيد.»
خداى سبحان امنيت مطلق و همهجانبه را از ويژگىها و فضايل كعبه برشمرد
از امام صادق عليه السلام نقل است كه فرمود:
خداى عزّ و جلّ كعبه را قبلۀ مسجد (الحرام)