21
كعبه، وعدگاه آمرزش الهى
«بَيْتِهِ الْحَرَامِ. . . يَتَبَادَرُونَ عِنْدَهُ مَوْعِدَ مَغْفِرَتِهِ» . (خطبۀ 1)
«دعوت شوندگان حج بيتاللّٰه الحرام. . . بهسوى وعدگاه آمرزش الهى مىشتابند.»
لباس احرام
«. . . قَدْ نَبَذُوا السَّرَابِيلَ وَرَاءَ ظُهُورِهِمْ» . (خطبۀ 192)
«عاشقان بيتاللّٰه. . . (هنگام احرام) لباسهاى خود را كه نشانۀ شخصيت هر فرد است در آوردند و پشت سراندازند.»
حاجى در ميقات، بابيرون كردن لباسهاى شخصيتى خود، لباس احرام را كه عبارت از دو تكه پارچۀ ساده و ندوخته است، بر تن مىكند و با گفتن لبيك، مُحرم مىگردد.
مراقبت بيگانگان در مراسم حج
«فَإِنَّ عَيْنِي بِالْمَغْرِبِ كَتَبَ إِلَيَّ يُعْلِمُنِي أَنَّهُ وُجِّهَ إِلَى الْمَوْسِمِ أُنَاسٌ مِنْ أَهْلِ الشَّامِ الْعُمْيِ الْقُلُوبِ. . . فَأَقِمْ عَلَى مَا فِي يَدَيْكَ قِيَامَ الْحَازِمِ الصَّلِيب» . (نامۀ 33)
«مأمور و گزارشگر من خبر داده است كه گروهى از كوردلان و. . . از اهل شام (بهقصد توطئه) بهسوى مراسم حج در مكه روى آوردهاند. . . پس در ادارۀ امور خود هشيار و سرسخت و استوار (مراقب) باش.»
همواره در طول تاريخ اسلام، اين مكتب آسمانى مورد تاخت و تاز دشمنان بوده است. از همان آغاز كه اسلام پديد آمده، دشمنان سرسخت آن نيز ظاهر شدند و در برابر آن صفآرايى كردند. آنان هر فرصتى را براى ضربه زدن به اين دين حنيف از دست نمىدهند. و در اين ميان هر ارزشى كه در اسلام مهمتر باشد بيشتر مورد هجوم قرار مىگيرد. و از آن جمله است كعبه و حج و اين مراسم عظيم عبادى - سياسى.
و بر مسلمانان است كه مراقب فعاليت دشمنان در اين اجتماع پرشكوه باشند.
حضرت امير مؤمنان عليه السلام نيز دقيقاً به اين امر مهم توجه داده و والى مكه را از توطئۀ بيگانگان و جاسوسان معاويه هشيار و دستور مراقبت بيشتر به وى را صادر مىكنند.