21تجارت در حج
«يُحْرِزُونَ الْأَرْبَاحَ فِي مَتْجَرِ عِبَادَتِهِ» . (خطبۀ 1)
«دعوت شوندگان حجّ بيت الحرام. . . سودهاى فراوان در تجارتگاه الهى به دست مىآورند.»
تجارت حج معاملهاى است ميان خالق و مخلوق، تجارتگاه حج بازار بندگى ميهمانان بيتالرحمان است. حج در اين بازار بهايى است براى خريد غفران الهى و بهشت خداوند؛ تجارتى كه خسران ندارد.
توطئۀ بيگانگان در مراسم حج
«كَتَبَ إلَىَّ يُعْلِمُنِى أَنَّهُ وُجِّهَ إلَى الْمَوْسِمِ أُنَاسٌ مِنْ أَهْلِ الشَّامِ، الْعُمْىِ الْقُلُوبِ» . (نامۀ 33)
«به من خبر رسيده است كه گروهى از كور دلان و. . . از اهل شام (مأمورين معاويه) به سوى مكّه (براى توطئه) در مراسم حج گسيل شدهاند.»
امام خمينى قدس سره : در مراسم حج، ممكن است اشخاصى از قبيل ملّاهاى وابسته به خود را وادار كنند كه اختلاف ميان شيعه و سنّى ايجاد كنند و آنقدر به اين پديدۀ شيطانى دامن زنند كه بعضى ساده دلان باور كنند و موجب تفرقه و فساد شوند. برادران وخواهران هر دو فرقه بايد هشيار باشند و بدانند كه اين كوردلان جيرهخوار با اسم اسلام و قرآن مجيد و سنّت پيامبر صلى الله عليه و آله مىخواهند اسلام و قرآن و سنّت را از بين مسلمين برچينند و يا لا اقل به انحراف كشانند. 1تعليم و تعلّم در حج
«فَأَقِمْ لِلنَّاسِ الْحَجَّ. . . فَأَفْتِ الْمُسْتَفْتِىَ، وَعَلِّمِ الْجَاهِلَ» . (نامۀ 67)
«حج را براى مردم بپا دار و. . . آنان كه پرسشهاى دينى دارند، با فتواها آشنايشان گردان و ناآگاهان را آموزش ده.»
تقويت دين با حج
«فَرَضَ اللّٰهُ. . . وَالْحَجَّ تَقْويَةً لِلدِّين» . (حكمت 244، فيض الاسلام)
«خداوند حج را به عنوان عاملى براى تقويت دين، واجب گردانيد.»
حفظ و تقويت دين، ضرورتى انكارناپذير و بلكه از اوجب واجبات است. تقويت دين طرق بسيار دارد و بسته به زمان و مكان و موقعيت خاص، روش ويژۀ خود را مىطلبد، و حج به عنوان يك استراتژى همه ساله، اين تأثير نيرومند را در تقويت دين داشته و مسلمين آگاه مىبايست بدان توجّه جدّى بنمايند.
تواضع در حج
«وَجَعَلَهُ سُبْحَانَهُ عَلَامَةً لِتَوَاضُعِهِمْ لِعَظَمَتِهِ» . (خطبۀ 1)
«خداوند حجّ خانهاش را علامت تواضع مردم در برابر عظمت خويش قرار داد.»