6بزرگترين آفت تقريب، غفلت از توطئهها و نقشههاى دشمنان تقريب است.
اين غفلت موجب مىگردد كه وقتى خيرخواهان و علاقمندان به وحدت كلمه در جوامع اسلامى مىخواهند در جهت دستيافتن به اين هدف تلاش كنند، سرگرم مباحث و مسائلى شوند كه تنها ثمرۀ علمى دارد، نه ثمرۀ عملى. و همۀ تلاشها در مجامع علمى خلاصه شود، آنهم به صورتى بسيار محدود.
از اين رو اقداماتى كه در جهت تقريب مذاهب اسلامى صورت مىگيرد، وقتى با تبليغات و توطئههايى كه در جهت تفرقه جوامع اسلام انجام مىشود، مقايسه گردد. شايد اغراق نباشد كه نَمى است در برابر يَمْ! و سدّى است كوتاه و ناتوان، در برابر سيلى عظيم و خروشان! اگر شما به نمايشگاههاى كتاب در كشورهاى اسلامى و بطور مشخّص نمايشگاهى كه چندى قبل در مكه برگزار شد مراجعه كنيد و رسالهها و كتابهاى تفرقهانگيز را اجمالاً بررسى نماييد اين وضعيت اسفبار را تصديق خواهيد كرد.
قدرتهاى شوم استكبار و استعمار كه اتحاد مسلمانان را به زيان خود مىبينند بهترين راه تأمين منافع نامشروع خود در جوامع اسلامى را ايجاد تنازع مذهبى تشخيص داده و براى تحقق اين توطئۀ خطرناك همۀ امكانات سياسى و اقتصادى خويش را به كار مىگيرد، و بايد گفت كه قلم به دستان مزدور، عوامل اجرايى اين توطئه هستند. بيماريهاى اخلاقىِ پارهاى از كسانى كه به خيال خود از اسلام دفاع مىكنند و در رأس آن، بيمارىِ تعصّب نيز، اين توطئه را تقويت و به دشمنان اسلام و مسلمين در پياده كردن سياستِ «ايجاد تفرقه در جوامع اسلامى» كمك مىكند.
بنابر اين مسؤوليّت مجمع التقريب كه به ابتكار رهبر معظم انقلاب اسلامى حضرت آيةالله خامنهاى تأسيس گرديده، بسيار سنگين است، وظيفۀ اين مجمع تنها تحقيق و كار عملى نيست بلكه وظيفۀ اجرايى سنگينى را به عهده دارد، و در صورتى مىتواند از عهدۀ انجام اين مسؤوليّت به نحو كامل برآيد كه علاوه بر امكانات مناسب، از كادرى بسيار قوى در زمينۀ سياستگزارى و برنامهريزى برخوردار باشند.
مجمع التقريب در صورتى مىتواند اهداف اين تشكيلات را تأمين نمايد كه با برنامهريزى مناسب، عناصر غيروابسته، مستقل، خوشفكر و خوشنام را در جهان اسلام جذب كند. اين نخستين، مشكلترين و اساسىترين گام در راه تحقق تقريب مذاهب اسلامى است.
با اين اقدام، مجمع قدرت برخورد عملى با توطئهها و نقشهها و آفات تقريب را پيدا مىكند و مىتوان نقشههاى دشمنان تقريب را افشا كند و مخالفان وحدت كلمۀ مسلمين - كه با واسطه و يا بىواسطه، عامل بيگانه هستند - را در جهان اسلام منزوى نمايد.
مهمترين عامل تقريب
به اعتقاد من، بزرگترين عامل تقريب مذاهب اسلامى در عصر حاضر ترويج انديشههاى سياسى امام خمينى - رضواناللّٰه تعالى - است.
انديشههاى سياسى امام، در واقع تبلور مبانى حكومتى اسلام و قرآن است. در عصر حاضر بزرگترين و ضرورىترين نيازهاى جهان اسلام آشنايى با ديدگاههاى حكومتى اسلام مىباشد، با توجه به نياز و عطشى كه در جوامع اسلامى، ميان روشنفكران و جوانان در اين زمينه وجود دارد. انديشههاى سياسى امام به سادگى مىتواند مسلمانان جهان را با هر عقيده ومذهب به هم نزديك كند.
اين راه نزديكترين، جاذبهدارترين و موفقترين راه تقريب مذاهب اسلامى است.
من نمىگويم راههاى فرهنگى، علمى، اقتصادى و. . . در زمينۀ تقريب مؤثر نيست، سخن من اين است كه تجربه نشان مىدهد كه اين راهها كم اثر است.
امروز آنچه مسلمانان مظلوم و بهپاخاستۀ جهان را به هم پيوند داده چيزى جز انديشههاى تابناك سياسى امام نيست، تنها چيزى كه مسلمانان مبارز فلسطين، عراق، الجزاير، بوسنى و هرزگوين، افغانستان و تاجيكستان را با هم و با همۀ مسلمانان بيدار جهان و بويژه مسلمانان انقلابى ايران پيوند داده، مبانى حركت سياسى الهى بنيانگذار جمهورى اسلامى ايران است.
اين راه، علاوه بر اينكه بيشترين و قويترين جاذبه را دارد، بزرگترين آفات تقريب را كه قبلاً بدان اشاره شد - نيز خنثى مىكند، بنابراين، پيمودن اين راه، براى آفتزدايى تقريب نيز ضرورى است، و در اين راستا تبيين ابعاد سياسى حج از ديدگاه امام راحل جايگاه ويژۀ خود را دارد.
علاقمندان به تجديد حيات اسلام و وحدت كلمۀ مسلمين، بايد بر اين عامل اساسى و كارساز، بيش از ساير عوامل تقريب تكيه كنند تا به خواست خداوند متعال، زمينهساز تحقق وعدۀ الهى (جهانى شدن اسلام) باشند.