8برسالك است كه طعامش را از گوشت قربانى قرار دهد و سهمى را نيز به فقرا و سهمى به همسايگان اختصاص دهد. در پايان روز نيز مرورى بر ساعات گذشته داشته باشد و با توسل و طلب رفع نواقص آن را به پايان ببرد. 1
عيد غدير
و اما يوم الغدير و ما أدراك ما يوم الغدير! جمله آغازين مرحوم ملكى دربارۀ آداب و اعمال روز غدير، كه نشان از اهميت جايگاه آن نزد مؤلف دارد.
روز غدير مكمل مبعث پيامبر خدا (ص) است و به تعبير ايشان آخرين جزء علت تامّه است. باطن و حقيقت ظاهرى است كه در بعثت ظهور كرد؛ زيرا آنچه از خيرات و سعادتها و پيروزى كه در مبعث به دست آمده، مشروط به ولايت امير مؤمنان و ساير ائمه: است و روز غدير، روز ظهور اين ولايت است. از اين رو نازل گشت: (الْيوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَ أَتْمَمْتُ عَلَيكُمْ نِعْمَتِي وَ رَضِيتُ لَكُمُ الإِسْلامَ دِيناً) . 2و پيامبر (ص) فرمود:
«لَوْ أَنَّ الرِّياضَ أَقْلامٌ وَ الْبَحْرَ مِدَادٌ وَ الْجِنَّ حُسَّابٌ وَ الاِنْسَ كُتَّابٌ مَا أَحْصَوْا فَضَائِلَ عَلِي بْنِ أَبِي طَالِبٍ (ع)» 3.
«اگر همۀ باغستانها قلم و درياها مركب و جنها حسابگر و انسانها نويسنده شوند، نمىتوانند فضيلتهاى اميرمؤمنان، على بن ابى طالب (ع) را محاسبه كنند.»
سپس نويسندۀ ارجمند كتاب «المراقبات» به بيان فضايل و كمالات امير مؤمنان و خاندان عصمت و طهارت مىپردازد و به تفصيل اين موضوع را، با استناد به آيات و روايات فراوانى از اهل سنت و شيعه تبيين مىكند. جالب است كه ميرزا جواد ملكى تبريزى (رحمة الله عليه) ، در اين بحث عقيدتى و اساسى، براى بيان ديدگاه ولايى خود، به صحيفۀ ادريس، سخنان حضرت آدم، ابراهيم خليل الرحمان و تورات حضرت موسى و انجيل حضرت عيسى: نيز استناد مىكند.
آنچه به تفصيل بيشتر بدان توجه كرده، ياد كرد مطالبى است كه از برخى شخصيتها و كتب مشهور اهل سنت بيان شده است؛ مانند كتاب ابو سعيد مسعود بن ناصر السجستانى،