28مرحوم صاحب جواهر به دست داشتن انگشتر عقيقى را كه يك سمت آن: « ما شاءَ الله لا قُوَّة إِلاَّ بِالله، أَسْتَغْفِرُ اللَّه» و سمت ديگر آن «مُحَمَّد وَ عَلِى» حك شده باشد، مستحب مىداند و اين در امنيت و سلامتى مسافر مؤثر است و دستورات دينى صائبتر است و نيز انگشتر فيروزهاى كه در يك جانب آن «اللهُ المَلِك» و بر طرف ديگر آن «الْمُلْكُ لَلهِ الْوَاحِدِ الْقَهَّار» باشد. امان از درندگان و پيروزى در جنگ است. ممكن است قبول اين مطلب براى بعضى سخت باشد ولى نبايد فراموش كرد كه زمانى قبول اين مطلب براى انسان سخت بود كه چطور طلا براى زن مفيد و براى مرد مضر باشد ولى اكنون علم پزشكى ثابت كرده و از طرفى به ياد داشته باشيم كه ابن سينا با آن نبوغ حيرتآورى كه داشت، مىگفت: اگر چه پذيرش معاد جسمانى از نظر عقلى دشوار است اما چون صادق مصدق و نبى مكرّم فرموده، ما قبول مىكنيم. آرى، مشهور است كه ابن سينا به هنگام مردن مىگفت: «نَموتُ وَ لَيسَ لَنا حاصِلٌ *** سَوَاءٌ َ عَلِمْنَا أَنَّهُ مَا عُلِمْ» ؛
14. پيمودن راه اصلى
امام على (ع) مىفرمايد:
«عَلَيكُمْ. . . وَ الْجَادَّة وَ إِنْ دَارَتْ. . .» ؛ 1. «بر شما باد حركت و سفر از جاده و راه اصلى، هر چند پيچ و خم داشته باشد.»
راه اصلى ممكن است طولانىتر باشد اما چون از خطرات احتمالى در امان است، براى سفر مناسبتر است. افزون بر آن، اگر مركب دچار مشكل شود و يا با كمبود زاد و توشه مواجه گردد، در راه اصلى و جاده مىتواند خودش را نجات دهد. تجربه نشان داده كه در مجموع پيمودن راه اصلى به مراتب از راههاى فرعى بهتر است.
* * *
مرحوم شيخ محمد حسن نجفى، صاحب جواهر در پايان بحث مسائل مربوط به سفر