11بر تمام فضيلتهاى اين روز بزرگ تكيه كند و بهرۀ كامل را با عمل به خصوصيات آن حضرت ببرد. 1
روز مباهله
يكى ديگر از روزهاى با عظمت ماه ذى الحجه، روز بيست و چهارم ماه، روز مباهله است؛ زيرا در اين روز با اقدام پيامبر خدا (ص) ، رقيبان و مخالفان آن حضرت زمين گير شدند و ناچار به پرداخت جزيه گرديدند.
در اين روز بزرگ، اسلام به عزت ديگرى دست يافت و پيامبر خدا (ص) همراه با جان خود و فرزندانش به محل مباهله رفت و دشمنان اسلام را به ذلت كشاند و منافقان را نا اميد كرد.
جناب ميرزا جواد ملكى تبريزى (رحمة الله عليه) ، در اين بخش، به تفصيل داستان زندگى حضرت پيامبر اكرم (ص) را از ابتداى دعوت و سپس فتح مكه و مكاتبات آن حضرت را بيان مىكند و جمعى را كه به حضرت مىپيوندند و با بيانات و استدلالهاى پيامبر قانع مىشوند و در نهايت، آنها كه باقى مىمانند و به قبول مباهله تن مىدهند، مورد توجه قرار داده و برخى را نام مىبرد كه از سران نصارا بودند و به اسلام پيوستند. آنگاه كه تجليل پيامبر را نسبت به حضرت عيسى مسيح (ع) و تصديق ايشان را دربارۀ انجيل ديدند، به سخن پيامبر (ص) ايمان آوردند؛ زيرا خود از آنچه در انجيل وعده داده، آگاهى داشتند و با سخنان آن حضرت، ايمان بيشترى يافتند و تسليم امر خداوند شدند.
سپس وى داستان مباهله و استقبال مردم را از اين امر بيان مىكند و به جزئيات آن اشاره مىنمايد. به نزول جبرئيل و دلگرمى پيامبر (ص) ، شكرگزارى پيامبر از اين دعوت و آنچه را كه در كتابهاى مورد قبول اهل سنت نيز آمده است، بيان مىدارد. 2
بعد از بيان واقعۀ عظيم مباهله و مقدمات آن و نيز نتايج ارزشمند آن براى اسلام و مسلمين، به روش خود خطاب به اهل سلوك و مراقبه مىفرمايد:
بر مراقب است كه حرمت اين روز و جايگاه آن را در اسلام و ايمان بشناسد. 3
شرافت روز مباهله به ثبوت نبوت و ولايت است؛ زيرا اين دو مبناى اسلام و ايماناند. بر انسان منصف است كه جايگاه اين روز بزرگ را درك كند و كرامت و منزلت آن را پاس دارد و بداند كه حركت پيامبر در اين روز، بر همۀ فضايل دنيوى و اخروى، برترى دارد؛