19است كه براى رسيدن به پاسخ هايش، نيازمند پژوهشى جدّى است.
اسناد تاريخى پيرامون اين موضوع در تعارض بوده و بسيار پيچيده و مضطرب ا ند؛ به طورى كه دستيابى به حقيقت را مشكل مى سازند؛ از اين رو، تحقيقى پر زحمت را متحمل شده و عصارۀ آن را بازگو مى كنيم؛ چه اين كه بيشتر منابع سنى؛ مانند «الطبقات الكبرى» نوشتۀ ابن سعد، و «الأنساب و الاشراف» بلاذرى و «اُسدالغابه» ابن اثير همين قول را باور دارند و پيوسته پاى فشرده اند كه دختران پيامبر صلى الله عليه وآله وسلم، به نام هاى زينب، رقيه و ام كلثوم هستند كه مدفون در بقيع اند.
گرچه اندكى از عالمان شيعى نظريۀ ياد شده را پذيرفته اند اما محقّقانى ديگر قضيه را به دقت موشكافى كرده و زواياى مختلف بحث را كاويده اند تا به اين نتيجه دست يافته اند كه در آنجا «دو» قبر است به نام هاى «زينب» و «رقيه» ، نه «سه» قبر! و امّ كلثوم كنيۀ رقيه است و آن دو هم دختران پيامبر نيستند بلكه دختر خوانده هاى آن حضرت ا ند. اكنون هر دو قول را با شرح و تفصيل مرور مى كنيم و قضاوت را به شما خوانندگان وا مى گذاريم.
گفتنى است، غير از اين مقوله كه آن ها دختران پيامبرند يا خير و آيا دو نفر هستند يا سه نفر؟ اختلافى در بين مورخان اهل سنت و شيعه وجود ندارد و در اين موارد، مسائل مورد وفاق فريقين است.
نظريۀ باور اهل سنت در بارۀ دختران پيامبر صلى الله عليه وآله وسلم
گفتيم كه اهل سنت معتقدند پيامبر صلى الله عليه وآله وسلم چهار دختر به نام هاى رقيه، زينب، امّ كلثوم و فاطمه داشته است. دربارۀ حضرت فاطمه عليهاالسلام، باور و اعتقاد شيعه و اهل سنت، قطعى و بدون هيچ اختلاف است. اما در مورد سه دختر ديگر موضع شيعه و سنى يكسان نبوده و اختلافى است.
ابتدا نظر اهل سنت را با اقوالى كه وجود دارد مى آ وريم و در پايان نظريۀ پژوهشگرانى از شيعه را كه جهد بليغ نموده و از مطاوى تاريخى، نكاتى مهم استخراج كرده اند، مورد بررسى قرار مى دهيم.
مورخان اهل سنت، آيه 59 از سورۀ احزاب را نقل نموده، بر مبناى همان، قائل به وجود دخترانى