8
23. المحصل 24. معراج السماء 25. جامع السعادات 26. جامع المواعظ 27. محرق القلوب 28. مشكلات العلوم 29. نخبة البيان 30. طائر قدسي.
اين عالم سترگ و وارسته در شب هشتم شعبان 1209ق. در سن 81 سالگى در شهر كاشان ديده از جهان بست و به ملكوت اعلا پيوست. پيكر مقدس اين عالم عارف، پس از تشييع در كاشان، به نجف اشرف منتقل و در جوار اميرمؤمنان على (ع) آرام گرفت. 1
مناسك مكّيه يكى از تأليفات مرحوم نراقى است كه ظاهراً تنها يك نسخه از آن با شماره 109 در كتابخانۀ آقاى افشين عاطفى از چهرههاى اهل قلم كاشان موجود است.
در تاريخ 21/11/86 برادر فاضل و ارجمندم، جناب حجت الاسلام و المسلمين آقاى حاج شيخ رضا مختارى، نسخهاى از اين كتاب را برايم ارسال نموده، خواستار تحقيق و چاپ اين رساله منحصر به فرد گرديد، ليكن متأسفانه به دليل اشتغالات فراوان، احيا و نشر آن، چند سالى به تأخير افتاد.
اكنون خرسندم كه توفيق رفيق گرديد و كار براى چاپ آماده شد. مناسك مكّيه داراى نكات قابل توجهى است كه به برخى از آنها اشاره مىكنم:
1. مرحوم نراقى علاوه بر بيان مناسك، مطالب مهمّى نيز در زمينۀ معرفى اماكن مكه و مدينه دارند؛ از ميقاتهاى قرن المنازل، يلملم، وادى عقيق، جحفه و شجره تا راههاى مدينه به مكّه و از اركان كعبه و مقام ابراهيم و حجر اسماعيل تا عرفات و قبرستان ابوطالب براى هر يك توضيحاتى ذكر كردهاند كه بسيار مفيد و سودمند است.
2. در توضيحاتى كه پيرامون اركان كعبه دارند، ركن عراقى را همان ركن حجرالأسود شمردهاند، در حالى كه مشهور ركن عراقى را ركن پس از حجر مىدانند. 2
3. مرحوم نراقى در سال 1188ق. به حج مشرف شده و مناسك مكّيه را در همين سفر تأليف نموده و همانجا به پايان بردهاند. در سال تشرف ايشان به مكّه، خانۀ حضرت خديجه (عليها السلام) و قبر آن بانو در قبرستان معلاۀ داراى قبه و بارگاه بوده و مردم هنگام زيارت در آن مكان نماز مىگزاردند.