30را ساخت. . . و براى آن دو در قرار داد؛ درى به مشرق و درى به مغرب. مستجار درى است كه رو به مغرب است. 1(ملتزم و مستجار كنار هم - اندكى قبل از ركن يمانى - قرار دارند.) .
ث - ركن يمانى
استحباب استلام ركن يمانى و لمس آن
جابر بن عبداللّٰه: «پيامبر خدا صلى الله عليه و آله حجرالأسود را لمس كرد و بوسيد و ركن يمانى را لمس كرد و دستِ خود را بوسيد.»
ابن عبّاس: «پيامبر خدا صلى الله عليه و آله ركن يمانى را بوسيد و صورت خود را بر آن نهاد.»
امام باقر عليه السلام: «پيامبر خدا صلى الله عليه و آله جز ركن حجرالأسود و ركن يمانى را لمس نمىكرد سپس اين دو ركن را مىبوسيد و صورت بر آنها مىگذاشت. . .» 2ركن يمانى محل حضور و استغفار جبرئيل براى استلام كنندگان:
راوى گويد: «با امام صادق عليه السلام مشغول طواف بودم، ديدم كه هرگاه به حجرالأسود مىرسيد، دست به آن مىكشيد و مىبوسيد و هرگاه به ركن يمانى مىرسيد خود را به آن مىچسباند. گفتم: فدايت شوم! به حجرالأسود دست مىكشى ولى به ركن يمانى كه مىرسى، خود را به آن مىچسبانى؟ گفت: پيامبرخدا صلى الله عليه و آله فرمود: هرگز سراغ ركن يمانى نيامدم مگر آنكه جبرئيل را ديدم كه پيش از من خود را به آن چسبانده است.»
امام صادق عليه السلام: هرگاه به ملتزم مىرسيد به غلامانش مىگفت: از من فاصله بگيريد تا در اين مكان نزد پروردگارم به گناهانم اقرار كنم.
به پيامبر خدا صلى الله عليه و آله گفتند: اى پيامبر، ديديم كه زياد بر ركن يمانى دست مىكشى.
فرمود: «هرگز نزد ركن يمانى نيامدم مگر آنكه جبرئيل كنارآن ايستادهبود وبراى هركه آنرا لمس مىنمود طلبآمرزش مىكرد.» 3حضور فرشتگانى در كنار ركن يمانى براى آمين گفتن به دعاها:
حميد بن ابىسويّه: شنيدم از ابنهشام