3سخن كوتاه كنيم...
حج جلوۀ همۀ اسلام است، حقايق و تعاليم آن، عرفان و شناخت آن، تاريخ و فرهنگ آن و...
و اكنون «ميقات» - كه خواهد كوشيد «ميعادگاه» تمام متفكران، عالمان، نويسندگان، شاعران، اديبان و مورخان و همۀ آنانى كه به فرهنگ بالندۀ حج مىانديشند، باشد - با حضور فروتنانۀ خود در خانوادۀ بزرگ مطبوعات، در پى آن است كه گامى باشد در بازشناسى «حج» و فرهنگ آن.
«ميقات» كوششى است در جهت شناخت دقيق، شامل و همهجانبه، تاريخ، فرهنگ و آيين حج و هر آنچه به گونهاى به «حج» و سرزمين مكه و مدينه پيوستگى داشته باشد.
«ميقات» دست يارى همگان را خواهد فشرد به قلمى يا قدمى و يا به هرآنچه در اين راه يارى دهند و براى رسيدن به مقصد و مقصود فروغى بيشتر افكنند.
صفحات «ميقات» ويژۀ «حج» خواهد بود، اكنون اندكى گستردهتر فصول آن را بازگوئيم:
از تاريخ مكه، مدينه، سرزمين جزيرةالعرب، جغرافياى سياسى آن در طول تاريخ، حاكميتها و سياستهاى آن سخن خواهد رفت.
بررسيهاى تاريخ كعبه، مسجدالنبى، سير تحولات و شكل گيريهاى گوناگون آن، گزارش چگونگىهاى حوادث مربوط به آن در مسجد عظيم نيز مجال نشر خواهد يافت.
نگرشها، باورها، آيينهاى مختلف در باب حج، سفر حج، زيارت خانۀ خدا در ميان ملتها، قومها، نژادهاى گوناگون نيز مىتواند صفحاتى از «ميقات» را به خود اختصاص دهد.
شناسايى و شناساندن ابعاد عرفانى، سياسى، اجتماعى، فرهنگى و فقهى حج بىگمان بيشترين جلوهگاه فصول «ميقات» را بايد شكل دهد. از اين روى «ميقات» در انتظار بررسيهاى استوار و ژرفنگرانۀ عالمان و آشنايان معارف درياوارِ مكتب اسلام است كه در اين باب قلم زنند و تشنگان حقيقت و راهيان نور را بهره رسانند.
آنانكه توفيق زيارت يافتهاند و از جذبه و كششهاى والاى خانه خدا و حرم رسولاللّٰه بهرهها گرفتهاند و كوششهاى راهيان وادى نور را ديدهاند، بىگمان خاطرهها اندوخته و نكتههاى گفتنى و ثبت كردنى بسيار دارند.
بسيارى از اين خاطرهها از يكسوى مىتواند در ترسيم باورها، فرهنگها و نگاهها و نگرشهاى گوناگون ملتها در چگونگى اين عبادت بزرگ سودمند افتد و از سوى ديگر