2اين غير از ساعتهاى عبادت عمومى؛ مانند نماز و غير آن بوده است.
پيامبر (ص) مىفرمايند:
«لِى مَعَ اللهَ وَقتٌ لاَ يسَعُها مَلَكٌ مُقَرَّب وَ لاَ نَبِىٌّ مُرسُلٌ» 1.
المراقبات
همانگونه كه اشاره شد، در طول تاريخ اسلام، عالمان عامل و عارفان سالك كتابهايى را در زمينۀ اعمال سال و ماهها و روزها تدوين و تأليف نموده، برخى مستندات دينى و اعتقادى آنها را نيز بيان داشتهاند.
كتابهايى مانند «مصباح المتهجّد» شيخ طوسى، «الاقبال بالاعمال الحسنة فيما يعمل مرّة في السنه» ، سيدبن طاووس، «مفتاح الفلاح» شيخ بهايى، «فلاح السائل و نجاح السائل في عمل اليوم و الليلة» سيد بن طاووس، «مفاتيح الجنان» شيخ عباس قمى و مانند آنها، از اين دست به شمار مىآيند.
در اين ميان كتاب ارجمند و گرانسنگ «المراقبات» يا «اعمال السنّه» ، از عالم سالك إلى الله، ميرزا جواد آغا ملكى تبريزى نيز در ميان عارفان و سالكان طريق هدايت خوب درخشيده و كلمات و جملات آن از نورانيتى خاص بهره برده، كه كمتر كتابى به اين خصلت متّصف شده است.
آيت الله ميرزا جواد ملكى تبريزى داراى سه كتاب ارزشمند و ذى قيمت است كه هر يك از آنها بيانگر تسلّط اين مرد بزرگ بر مبانى عرفانى و معنوى اسلام و توجه روحانى مؤلف ارجمندِ آن به مسائل سير و سلوكى است و براى هر سالك و اهل دلِ آماده و مهيائى، سفرۀ گسترده و پربركت الهى است.
اين سه كتاب عبارتاند از: «اسرار الصلاة» ، «رساله لقاء الله» و «المراقبات» .
كتاب حاضر، كه بخش ماه ذى حجة آن، براى روحانيون محترم؛ به ويژه روحانيان كاروانها و زائران بيت الله الحرام، گنجى عظيم و فيضى بزرگ است، داراى چاپهاى متعدد مىباشد؛ از جمله چاپ كاهى و اوليه، بدون تحقيقات فنى و علمى كه در اصفهان از سوى مكتبة الشفيعى به چاپ رسيده و تاريخ و ساير خصوصيات كتابشناختى آن روشن نيست. چاپ ياد شده داراى مقدمۀ كوتاه و