37ابن قفال شافعى، متوفاى 365ق. در كتاب «فضائل اميرالمؤمنين» (ص124) و اخطب خوارزم و ابن طلحۀ شافعى، ذهبى نباتكى، رفاعى، خواندمير، لكهنويى، باكثير حضرمى، مولوى اشرف، مسعودى و بسيارى از عالمان نام آور اهل سنت، كه به قضيۀ ولادت امير مؤمنان، على عليه السلام درون كعبه و متفخر شدن فاطمۀ بنت اسد به اين شرافت و كرامت، سخن گفته اند.
عظمت فاطمۀ بنت اسد
از نكاتى كه اشاره شد، مى توان عظمت روحى و ولايى شأن و مقام معنوى فاطمۀ بنت اسد را به خوبى درك كرد واما حقيقت آن است كه اين بانوى بزرگ و با كرامت، داراى شأنى والا و رفيع است. ابن سعد، در «الطبقات الكبرى» چنين مى نويسد:
«أسلمت فاطمة بنت أسد و كانت امرأة صالحة، و كان رسول الله - صلّى الله عليه [وآله] و سلّم - يزورها ويقيل فى بيتها» .
1
«فاطمه بنت اسد مسلمانى برگزيد. او زنى شايسته بود و پيامبرخدا (ص) به ديدارش مى رفتند و در خانه اش مى ماندند.»
از جمله عظمت هاى فاطمۀ بنت اسد اين بود كه پس از مسلمانى، كه در شمار اولويت هاى گرويدگان به اسلام بود، به مدينه هجرت كرد. او جزو نخستين زنان مسلمان است كه مسير هجرت از مكه به مدينه را با پاهاى پياده پيمود!
از جمله فضايل فاطمۀ بنت اسد نقل روايتى از قول پيامبر (ص) است كه برخى از حديث نگاران، او را در سلسلۀ راويان از رسول الله (ص) شمرده ا ند؛ به طورى كه نقل است، 46 حديث از قول حضرت رسول (ص) نقل كرده ا ند.» 2
از جمله عظمت هايش اين است كه او مادر امامت است و همۀ امامان، فرزندان او هستند و به وجودش افتخار مى كنند.
كفالت رسول الله (ص)
از افتخارات مهم فاطمۀ بنت اسد، كفالت رسول الله (ص) بود كه در امر نگهدارى و سرپرستى از آن حضرت، در سنين كودكى، در خانه ابوطالب عليه السلام، نهايت دقت، ملاطفت و مهربانى و دلسوزى را به عمل آورد، تا آنجاكه پيامبر (ص) او را مادر خطاب كرد! مسعودى نوشته است:
«فاطمۀ بنت اسد علاقۀ زيادى به پيامبر (ص) داشت؛ به حدى كه اگرآن حضرت از نگاه فاطمه دور مى شد، هرگز چهره ا ش از نظر وى غايب نمى شد و نگران بود تا لحظه اى