44اگر ما طورى باشيم كه امام ما را بپسندد و دعاگوى ما باشد، مثل اين است كه در زمان حضور ايشان هستيم. وظيفه هر شيعهاى اين است كه هر صبح و شام به امام زمانش سلام كند و چقدر خوب است كه اهل ايمان بعد از نمازهاى واجب، به اباعبدالله و امام رضا و امام زمان (عليهم السلام) سلام مىدهند و انسانهاى تربيت شده نيز اينگونه زيارت مىكردند.
از بزرگان و علما كدام يك حال و هواى خاصى در زيارت داشتند؟
عراقچى: از بين آقايان مشهد آيتالله العظمى سيد هادى ميلانى (رحمه الله) خيلى انسان باصفا و باوفايى بودند و مقاماتى نيز داشتند. گاهى كه مشهد بودم، مىديديم ايشان وارد حرم مىشوند و رو به ضريح مطهر مىايستادند و در زيارت حالت مخصوصى داشتند؛ گويا حضرت را مىديدند و سخن مىگفتند و حالت ملكوتى خاصى داشتند. ايشان در علم و مقامات معنوى در سطح بالايى بودند و كراماتى نيز از ايشان نقل شده است.
آيتالله مرتضى حائرى زياد به مشهد مشرف مىشد و انسان ولايتمدارى بودند. ايشان مىفرمودند: من به مشهد رفته بودم و پولم تمام شد و مىخواستم سوار قطار بشوم. ناگهان شخصى آمد از طرف ميلانى و پاكتى به من داد؛ ديدم اين پول چقدر حساب شده و ميزان است به مقدارى كه پول لازم دارم تا به قم برسم و حتى پول تاكسى تا منزل نيز اندارهگيرى شده به من داد!
آيتالله العظمى بهجت (رحمه الله) هم اينگونه بود. (آقاى صديقى امام جمعه تهران مىفرمودند: با عيال به قبرستان نو رفته بوديم براى زيارت و قضايايى پيش آمد و من قدرى با ايشان تندى كردم و رفتم محضر آيتالله بهجت (رحمه الله) ؛ ايشان فرمودند: اين چه برخوردى است كه با عيالتان داريد؟ !) خود ايشان كه زيارت مشرف مىشدند گوشه پايين پا مىنشستند و نوعا هر روز به زيارت مشرف مىشدند و خيلى هم نتيجه مىگرفتند.
از نحوه زيارت امام خمينى براى ما بگوييد؟
عراقچى: ايشان حالات خويش را پنهان مىكردند و خيلى چيزها داشتند. آقاى شيخ عبدالنبى اراكى تحصيلكرده نجف بود و به قم هم مىآمدند. در اين اواخر در قم بودند و مرجعيتى نيز داشتند. بسيار خوشبيان و خوشمجلس بودند و داستانهاى آموزنده زيادى به خاطر داشتند و انسان فاضل و ملايى بودند. آقاى سيد صادق مرندى از ارادتمندان و