107
2. مدرسه صدر
بين باب سلطانى و باب الحرّ «مدرسه صدر اعظم نورى» بوده كه از باب حرّ به آن راه داشت. اين مدرسه توسط شيخ عبدالحسين تهرانى و از ثلث صدر اعظم ساخته شد. مدرسه صدر يكى از مراكز علمى مهم كربلا به شمار مىآمد كه تخريب گرديد.
3. مرقد سيد محمد مجاهد
«سيد محمد مجاهد» (1242 1180ق) فرزند سيد على طباطبايى صاحب «رياض» و نوه دخترى مرحوم علامه بهبهانى، صاحب كتاب «مفاتيح و مناهل» است. او به سبب حضورش در ميدان جهاد با روسها به «محمد مجاهد» معروف شد. قبرش در بين آستان امام حسين (ع) و حضرت ابوالفضل (ع) در بازار باب الحريص در دو طبقه و داراى گنبد و ضريح فولادى بوده، اما در توسعه كنونى از ميان رفته و اكنون يادبودى از بارگاهش در بينالحرمين بنا شده است.
4. مسجد شهيد اول
در سمت راست خيابان باب السلامه (روبهروى باب السدره) محلهاى به نام «عقد العكيسه» است كه مسجد شهيد اول در آن قرار دارد. مساحت تقريبى مسجد كه در نبش خيابان واقع شده، 80 متر است.
5. مسجد شيخ يوسف بحرانى
اين مسجد به نام «جامع السلطانيه» معروف است و روبهروى باب سلطانى و درست در كنار مسجد هندى قرار دارد. مسجد آقا باقر وحيد بهبهانى نيز ملحق به مسجد هندى بود.
6. مسجد شيخ انصارى
اين مسجد در «عقد النسوان» ، مقابل طاق زعفرانى واقع شده و امروزه به نام «جامع الحوراء زينب3» معروف است.
7. خانه تاجدار بهو
او همسر سلطان محمدعلى منيرالدوله لكنهوى (حاكم هند در سالهاى 1250 ق) است كه تاج گرانبهايى را هنگام زيارت مرقد حسينى، به حرم اهدا كرد. اين زن در كربلا سكونت گزيد و حسينيه بزرگ و زيبايى را در بخش شمالى صحن و نزديك باب السدره بنا كرد. خانه و حسينيه در سال 1945م تخريب شد و خيابان سدره از ميان آن گذشت.7 بخشى از اين مكان در سمت چب ورودى خيابان سدره، روبهروى فندق المباهله باقى مانده است.
8. مزار حرّ
پيكر جناب حرّ توسط قبيلهاش با فاصلهاى دور از كربلا در روستايى در پنج كيلومترى غرب كربلا به خاك سپرده شد؛ همانجا كه امروزه به سبب وجود قبر او به «منطقه حرّ» معروف است و امروزه اين محله، جزو شهر كربلا شده است.