92برخورد نكرديم و الان هم جزو جاهايى است كه زائران بازديد مىكنند. يا محل خيمهگاه را چون ديديم يكى از جاهاى خوبى است كه مفروش وتميز است وكفشدارى هم دارد، گفتيم بروند، بنشينند و از آن استفاده كنند» .
مكانهاى جايگزين
حجتالاسلام حسينى شريف، در پاسخ به اين سؤال كه «آيا مكانهاى جايگزينى براى اين اماكن وجود دارد كه بتوان زائران را به سوى آنها هدايت كرد» ، با انتقاد از بىتوجهى به برخى مكانهاى مهم زيارتى و لزوم برنامهريزى براى بردن زائران به اين مكانها گفت:
«يكى از مقامات بسيار مهم، قبور طفلان مسلم است كه هيچ مشكلى هم براى رفتن و زيارت كردن ندارد. يا قبرستان وادىالسلام با آن عظمتى كه دارد و در قسمت جلويىاش، دو پيغمبر بزرگ خدا (حضرت هود و حضرت صالح) دفن هستند كه مشكل امنيتى هم براى رفتن ندارد. همچنين بزرگانى مثل مرحوم قاضى طباطبايى، در آنجا دفن هستند. در كربلاى معلى هم خيلى جاها هست كه مورد غفلت واقع شده و بايد آنها را يك به يك مورد توجه قرار داد» .
حجتالاسلام و المسلمين مقدس نيان نيز در پاسخ به اين سؤال، به تعداد زيادى از اماكن زيارتى در كشور عراق اشاره كرد و گفت:
«ببينيد، ما يك سرى اماكن مثبت داريم كه مغفول واقع شدهو ما اگر بياييم و آن اماكن مثبت را جايگزين اين اماكن منفى بكنيم، خود به خود، جلوى آن بازخوردهاى منفى گرفته مىشود؛ يعنى ما در اين مدتى كه به اين جا آمدهايم، مرتب به زوّارگفتهايم كه اينجا نرويد؛ آنجا نرويد و فقط منفى برخورد كردهايم. خوب از ما سؤال مىكنند پس در كربلا كجا برويم؟ من در جوابشان مىگويم: حرم امام حسين (ع) ، حرم ابالفضل، خيمهگاه، قتلگاه، تلّ زينبيه و مقام امام زمان؛ اما واقعاً اين دو حرم را چند بار اين زائر برود و بيايد؟ ما الان يك فهرست از مكانهايى كه از لحاظ تاريخى مستند هستند، تهيه كردهايم كه مىتوان زائران را به زيارت آنها برد» .
ايشان مكانهايى همچون «صافى صفا» ، «مقام امام زينالعابدين (ع)» ، «قبور علماى مدفون در نجف» ، «قبرستان وادىالسلام» ، را نام برد و دربارۀ آنها گفت:
«براى مثال، در نجف، ما «صافى صفا» را داريم كه محل دفن «اثيب يمانى» است و سند تاريخى محكمى هم دارد. مرحوم صاحب جواهر، در بحث جواز حمل جنازه، به روايتى كه مربوط به دفن ايشان است، استناد مىكند كه در تاريخ هست كه جنازهاو را از يمن آوردند و حضرت امير (ع) آوردن جنازه او را تقرير فرمود و از اين كار، نهى و منع نكرد. خوب يك جاى به اين خوبى كه مدرك به اين خوبى هم از صاحب جواهر براى آن داريم، ديگر چه مىخواهيم؟ در كنار آن هم مقام حضرت على (ع) و مقام امام زينالعابدين (ع) وجود دارد.
در مورد مقبره علما هم فهرستى تهيه كرديم از قبور علمايى كه در نجف مدفون هستند و البته مشاهيرشان كه تعدادشان زياد است و در اطراف صحن اميرالمؤمن مدفون هستند؛ مثل علامۀ امينى. اين فهرست را ما در جلسات، به روحانيان كاروانها مىدهيم ومىگوييم شما گاهى كه در حرم يا حتى در خيابان از كنار قبور اين بزرگان رد مىشويد، زائرانتان را ببريد يك فاتحه بخوانند؛ پنج دقيقه هم دربارۀ عظمت و مقام آنها صحبت كنيد.
مكان مناسب ديگر، مقام امام زمان (ع) در وادىالسلام است. دليل اين كه الان زائر را به آنجا نمىبرند، اين است كه مىگويند امنيت ندارد؛ در حالى كه درگيرىهاى آنجا مربوط به چند سال پيش بود كه گروهى در آنجا سنگر گرفته بودند. اين مقام، داراى تاريخ و سند است. مرحوم ابنقولويه، مرحوم شيخ طوسى و مرحوم سيد بن طاووس نقل مىكنند كه امام صادق (ع) آمدند در حيره اقامت كردند و بعد در سه نقطه، نماز خواندند. كسى كه همراه حضرت بوده، از ايشان پرسيده: آقا! اينجا كجا بود كه شما پياده شديد و نماز خوانديد؟ حضرت فرمود: يكى، قبر جدم اميرالمؤمنين (ع) بود؛ يكى رأس الحسين بود؛ يكى هم محل منبر امام عصر (عج) در آخر الزمان است. اينجا را به اعتبار اين كه امام صادق (ع) در آن نماز خوانده، مقام امام صادق مىگويند و به اعتبار اين كه حضرت فرمود محل منبر قائم ماست، مقام امام زمان ناميدهاند. اصل مقام، جاى باارزشى است و بهانۀ خوبى است كه روحانيان ما دربارۀ ظهور امام زمان (ع) براى زائران مطالبى را بگويند» .
وى برخى مساجد، از جمله «مسجد حنانه» ، «مسجد براثا» و «مسجد الرأس» را از ديگر مكانهاى باارزش زيارتى دانسته، دربارۀ آنها گفت:
«مكان مناسب ديگر، مسجد حنانه است. اين مسجد، چند مناسبت دارد: يكى اين كه وقتى جنازه حضرت امير را آوردند، ديوار آن به احترام حضرت خم شد. يكى ديگر اين كه امام صادق (ع) فرمود: اينجا محل رأس امام حسين (ع) است.