807. مدرسه بروجردى: اين مدرسه در ميان بازار بزرگ و خيابان امام صادق (ع) قرار دارد و مىتوان آن را نزديكترين مدرسه به حرم اميرمومنان (ع) شمرد. اين بنا در سال 1373قمرى در مساحت 500 متر در سه طبقه ساخته شد كه در دوره بعثىها و به سال1404قمرى بيش از نيمى از آن تخريب گرديد. اين مركز علمى را مدرسه امام حسين (ع) نيز مىنامند.
كتابخانهها
نجف به عنوان يك شهر علمى كهن و بسيار مهم، از آغاز با كتاب و كتابخوانى، نگهدارى كتاب، نُسَخ و چاپ آثار فاخر شناخته شده و طبيعى است كه هر اهل كتابى به اين شهر وارد شود، در پى كتابفروشى و كتابخانه خواهد بود. امروزه بازار حويش با وجود دهها كتابفروشى كوچك و بزرگ، مركز كتاب نجف بهشمار مىآيد. هرچند كه بيشتر آثار منتشرۀ قم و بيروت در آن عرضه مىگردد، لكن چاپ و نشر آنجا با وجود قيمتهاى بالا، رونق خاص خود را داراست.
در ميان كتابخانههاى نجف، چند كتابخانه قديمى در خيابان شارع الرسول قرار دارد كه در يك نيمروز به آنها سر زدم. بهجز كتابخانه آقا بزرگ تهرانى، كتابخانههاى زير مورد بازديد قرار گرفت:
1. مكتبه الإمام الحكيم: اين كتابخانه كه در جوار مسجد هندى قرار گرفته، در سال 1377قمرى توسط مرحوم آيت الله سيد محسن حكيم تأسيس شد. اين مرجع وارسته نخست مكان مناسبى در اطراف مسجد هندى انتخاب نمود و با خريدارى و تخريب خانههاى اطراف مسجد، اين كتابخانهرا بنا كرد. در ابتداى تأسيس، مجموع كتابهاى چاپى 15000 جلد و كتابهاى خطى آن حدود 2500 جلد بود. سالن مطالعه آن در طبقه همكف است و طبقه پايين نيز مخزن كتب خطى است. وقتى از مسئول اين بخش تعداد كتب خطى موجود را پرسيدم، به رقم 4000 نسخه اشاره كرد.
2. مكتبه امير المؤمنين (ع) : نخست به زيارت مزار علامه امينى (متوفاى1390ق) رفتم. پيكر مؤلف كتاب شريف «الغدير» در سرداب مخصوص جنب كتابخانه عمومى امام امير المومنين (ع) به خاك سپرده شده است. وقتى به سمت كتابخانه رفتم، درب بسته بود؛ اما خادم گفت كه بعد از ظهر باز است و الان فقط مىتوانيد داخل كتابخانه را ببينيد. مكتبة الامام اميرالمؤمنين العامه را مىتوان يكى از با ارزشترين كتابخانههاى علمى جهان اسلام برشمرد. علامه امينى اين كتابخانه را در زمينى به مساحت 260 متر مربع بنيان نهاد. ايشان پس از انتشار نخستين جلد كتاب شريف «الغدير» اين مركز علمى را با بيش از چهل و دو هزار جلد كتاب خطى و چاپى تأسيس كرد. هماكنون كتب بسيارى به مخزن اين كتابخانه افزوه شده كه بنا بر اطلاع ارائه شده درسايت كتابخانه ( iamlib. net www. ( شماركتب خطى آن، بيش از هفت هزار عنوان است. مىگويند كه علامه امينى بر آن بود تا اين مركز را به يك مجموعه فرهنگى گسترده، شامل كتابخانه، چاپخانه و نهاد خيريه اسلامى تعميم دهد و به همين سبب، زمين بزرگى را به مساحت 1750 متر مربع خريدارى كرد كه اميد است اين آرزوى ايشان محقق شود. از آقا بزرگ تهرانى نقل شده كه گفته است:
پس از وفات امينى، پيوسته در اين فكر بودم كه علامه امينى كه عمرش را فداى مولا عليهالسلام كرد، مولا در آن عالم با وى چه خواهد كرد؟ شبى در عالم رويا ديدم گويى قيامت برپا شده و بيابانى پر از جمعيت است؛ ولى مردم همه متوجه يك ساختمان هستند. پرسيدم: آنجا چه خبر است؟ گفتند: آنجا حوض كوثر است. من جلو رفتم و ديدم حوضى است و باد امواجى در آن پديد آورده و متلاطم است و حضرت على بن ابىطالب عليه السلام كنار حوض ايستادهاند و ليوانهاى بلورى را پر مىكنند و به افرادى كه خود مىشناسند، مىدهند. در اين اثنا همهمهاى برخاست. پرسيدم چه خبر است؟ گفتند: امينى آمد! با خود گفتم بايستم و رفتار على عليه السلام با امينى را به چشم ببينم. ده دوازده قدم مانده بود كه امينى به حوض برسد، ديدم حضرت ليوانها را به جاى خود گذاشتند و دو مشت خود را از آب كوثر پركردند و چون امينى به ايشان رسيد، به روى او كه پاشيدند و فرمودند: خدا روى تو را سفيد كند كه روى ما را سفيد كردى! از خواب بيدار شدم و فهميدم كه على عليهالسلام پاداش تأليف «الغدير» را به مرحوم امينى داده است.10
3. مكتبه الامام المجتبى (ع) : اين كتابخانه با ساختمانى زيبا در محله جديده بنا شده است. اين محل پس از شارع الرسول و سور النجف قرار دارد. بنيانگذار اين كتابخانه، شيخ باقر شريف قرشى است. پيشتر، ساختمان قديمى اين كتابخانه را ديده بودم؛ اما بناى جديد و نوع چينش موضوعى آثار در طبقات توسط اين محقق و برادر مرحومش شيخ هادى را مىتوان يك شاهكار دانست. شايد نامگذارى اين كتابخانه بىارتباط با علاقه اين محقق به امام حسن (ع) نباشد؛ زيرا اولين كتاب منتشر شده از سوى او درباره دومين امام معصوم (ع) است. تعداد كتابهاى اين كتابخانه بيش از 60 هزار جلد است و آثار خطى آن نيز بيش از 1000 عنوان.
به قصد ديدار علامه باقر شريف قرشى به كتابخانه رفتيم. برادرزاده او جناب حجت الاسلام والمسلمين شيخ حسين هادى پذيراى ما شد و گفت كه شيخ به دليل بيمارى در خانه خود در حى العلما بسترى است. ساعتى در كنار شيخ حسين نشستيم و درباره كتابخانه و