88
مَزور
يعنى شخص يا قبرى كه مورد زيارت قرار مىگيرد. زائر، زيارت كننده است و مزور، زيارت شده. به خود مزار هم كه زيارت مىشود، مىتوان مزور گفت. به شخص زندهاى هم كه به ديدارش مىروند، مزور گفته مىشود و هر زائرى بر گردن مزور حقى دارد كه از جمله آنها اكرام و احترام و پذيرايى است: «...وعلي كُلِّ مزورٍ حقٌّ لِمن اتاهُ و زارَهُ و أنتَ اكرمُ مأتي وخيرُ مَزورٍ» . 1
مسجدالحرام
از بافضيلتترين مكانهاى زيارتى، خانه خدا در مكه و مسجدالحرام است كه قبله مسلمين (كعبه) در آن قرار دارد و همه موحّدان عالم به زيارت آن مىروند و زيارت آن به نام «حج» و «عمره» بر مسلمانان واجب است و نماز خواندن در اين مسجد نيز ثواب بسيار دارد و ثوابش هزار برابر نماز در جاهاى ديگر است.
مسجدالحرام، مدفن بسيارى از پيامبران است. امام باقر (عليه السلام) فرمود: بين ركن و مقام، پُر است از قبور پيامبران، و حضرت آدم نيز در حرم خداست. از امام صادق (عليه السلام) روايت شده است:بين ركن يمانى و حجرالأسود هفتاد پيامبر مدفون است. 2 در حِجر اسماعيل هم قبر هاجر و حضرت اسماعيل قرار دارد. 3
پس مسجدالحرام، افزون بر اينكه خانه خدا و معبد مسلمين است، يكى از مزارهاى بافضيلت هم به شمار مىرود. در روايات، سفر براى زيارت سه مسجد سفارش شده است: مسجدالحرام، مسجدالنبى و مسجدالأقصى. 4 پيامبر خدا(صلى الله عليه و آله) فرمود:
«اعظم المساجِدِ حُرمةً واحبّها الى الله وَاكرمها على اللهِ تعالى المسجد الحرام». 5
درباره مسجدالحرام و فضيلت آن و آداب ورود و دعاهاى مخصوص و... سخن بسيار است كه در اينجا مجال پرداختن به آن نيست. حجرالأسود، حِجر اسماعيل، مقام ابراهيم، كعبه، زمزم و صفا و مره در همين مكان مقدس قرار دارد. مسجدالحرام از آغاز تاكنون بارها بازسازى شده و توسعه يافته است و همواره كانون توجّه ميليونها مسلمان در سراسر جهان است.