87
لَهُ» . 1 در روايتى ديگر، پيامبر خدا(صلى الله عليه و آله) فرمود:
«جعل الله قبره مزار ملائكة الرّحمه»؛ هركس با حبّ آل محمّد از دنيا برود، خداوند قبر او را مزار فرشتگان رحمت قرار مىدهد. 2
به قبرستان و قبورى هم كه در شهرها و روستاها وجود دارد، «مزار» گفته مىشود و مردم شبها و روزهاى جمعه بر سر مزار مىروند و براى اموات خود فاتحه مىخوانند.
«مزار» به كتاب زيارت هم گفته مىشود. برخى از علماى دين، كتابهايى حاوى رواياتِ مربوط به زيارت و متن زيارتنامه و فضيلت زيارت تأليف كردهاند و نام آنها را «المزار» گذاشتهاند؛ مانند مزار مشهدى، مزار شيخ مفيد، مزار قطب رواندى و... ديگران.
مزار شهدا
به محل دفن شهدا گفته مىشود و مردم براى تجديد عهد با شهدا به آنجا مىروند و ياد و نام آنان را زنده نگه مىدارند. در شهرهاى مختلف، به نامهاى مختلفى نامگذارى مىشود؛ مثل جنّة الشهدا، بهشت شهيدان و.... حضور برسر تربت شهيدان و سلام و فاتحه بر آنان مستحبّ است و سبب زنده نگه داشتن نام و راه آنان مىشود. امام صادق (عليه السلام) مىفرمايد: به ما چنين رسيده كه پيامبر خدا(صلى الله عليه و آله) به زيارت قبور شهدا مىرفت و بر آنان سلام مىداد، و مىفرمايد: يكى از جاهاى زيارتى مدينه، قبر حضرت حمزه (عليه السلام) و قبور شهداست. 3 نقل شده كه حضرت زهرا (عليها السلام) صبح هر شنبه به زيارت مزار حضرت حمزه قبور ديگر شهدا مىرفت و براى آنان دعا و استغفار مىكرد. 4 به تربت شهدا و خاك شهدا هم مزار شهدا گفته مىشود.