118نجف اشرف همواره در نبرد با ستم طاغوت پيشرو بوده و زير ستم حاكمانى كه اسلام را پوششى براى دشمنى با مسلمانان يا جذب منافع شخصى و خانوادگى به خدمت گرفتهاند، نرفته است.
نجف اشرف به سبب وجود مرقد نورانى امير مؤمنان على (عليه السلام) تبديل به نقطه عطفى براى شيعيان عراق و بلكه جهان اسلام شده و به عنوان مركزى دينى و سياسى، آيينه تمامنماى مبارزه در راه حق و خسته نشدن و ايستادگى در برابر گمراهى و انحطاط بوده و براى همه مجاهدان در راه خدا الهامبخش است. اين شهر مقدّس به بركت حضور مراجع عظيمالشأن شيعه، استقلال سياسى خود را حفظ كرده و حوزه علميهاى دارد كه صدها مجتهد و هزاران طلبه فاضل را در خود پرورش داده و به اقصى نقاط جهان فرستاده است.
رهبرى ثورة العشرين بر ضد اشغالگرى انگليس در 1920 م و انتفاضه 1397 و 1399 ق در پى دستگيرى و به شهادت رسيدن آيتالله سيد محمدباقر صدر توسط حزب بعث، از جمله فعاليتهاى سياسى نجف اشرف است.
تلاشهاى آيتالله سيد محمد صادق صدر در برپايى نماز جمعه نجف اشرف فراموش ناشدنى است. اين تلاشها در جهت هر چه بيشتر پررنگ كردن جنبه مقاومت جهادى در اين شهر بود. اين امر به قدرى بغرنج شده بود كه سيّد با دو فرزندش پس از اقامه نماز جمعه به تاريخ سوم ذىقعده 1419 به دست بعثىها به شهادت رسيدند.
پس از شروع انقلاب مردمى كربلا در ماه شعبان (معروف به انتفاضه شعبانيه) نجف نيز