52برد:
«اللّهم تقبل منا هذا القربان» ؛ خدايا! اين قربانى را از ما قبول كن. 1در زيارتنامهها و برخى روايات، از سيدالشهدا (عليه السلام) به عنوان «ذبيح» ياد شده است؛ چون او اسماعيلى بود كه در مناى حق فدا شد و قرب يافت.
اى كرده به كوى دوست هفتاد و دو قربانى
قربانى شَومت اين رسم، ماند از تو به دورانها
قربانى هر كس شد با حرمت و نشنيديم
دست و تن قربانى، افتد به بيابانها 2
قسمت
توفيق زيارت خانۀ خدا و حرم امامان و مزار معصومين (عليهم السلام) رزق معنوى شيعيان است. در دعاهاى متعددى از خدا مىخواهيم كه زيارت قبور ائمه (عليهم السلام) را به ما روزى كند. اين سبب شده است كه بسيارى دربارۀ زيارت حرم ائمه اطهار (عليهم السلام) به «قسمت» معتقدند و دربارۀ ديگران هم آرزو مىكنند كه قسمتشان شود به كربلا يا مدينه يا مكّه يا حرم امام رضا (عليه السلام) بروند؛ چنانكه در دعاهاى ماه رمضان دعا مىكنيم كه زيارت حج قسمت و روزى ما شود: «و ارزقنى حجّ بيتك الحرام» .
چون چنين توفيقى بر اساس عنايت الهى و قابليت زائر به دست مىآيد، عقيده به قسمت بودن زيارت، زمينهساز تصفيۀ روح و كسب قابليتهاى روحى و معنوى مىگردد.
قصد اقامت
چون نماز مسافر شكسته است، زائران شهرهاى زيارتى سعى مىكنند تا قصد اقامت ده روزه كنند و نمازهاىشان را كامل بخوانند و ثواب بيشترى ببرند. از اين رو «قصد اقامت» براى زائران مطرح است.
كاروان
قافله و گروهى كه به سفر مىروند. سفرهاى زيارتى به حج يا عتبات يا سوريه و گاهى به خراسان و شهرهاى مذهبى و زيارتگاههاى ديگر كه به صورت دستهجمعى و با يك كاروان انجام مىگيرد. به مدير كاروان «حملهدار» و كاروانسالار گويند كه عهدهدار