٢٨كلمه «سلام» به معناى امنيت و سلامت و بهترين نوع تحيت است. خاصيت سلام, ايجاد الفت و محبت است. سلام در اين زيارت و زيارتهاى ديگر بر حضرات ائمه (عليهم السلام) مىتواند به دو گونه اراده شده باشد: اول، سلام خداوند بر آنان؛ دوم، سلام زائران بر آنان. اگر سلام خداوند منظور باشد، استعمال آن دوگونه است:
الف: سلام به معناى سالم بودن از گناهان و عيوب؛ يعنى خداوند شما را از تمام گناهان و عيوب و نقصها مبرّا كرده است؛
ب: اينكه سلام به معناى تسليم است و تسليم, واگذار كردن امرى به كسى است و سلام خداوند بر اهل بيت (عليهم السلام) با توجه به ربوبيت حق تعالى, بدين گونه است كه ايشان را واسطه فيض نسبت به جميع عوالم هستى قرار داده است. جابر بن يزيد گويد: أبوجعفر (امام باقر (عليه السلام)) فرمود:
يَا جَابِرُ إِنَّ اللَّهَ أَوَّلَ مَا خَلَقَ خَلَقَ مُحَمَّداً ص وَ عِتْرَتَهُ الْهُدَاةَ الْمُهْتَدِينَ فَكَانُوا أَشْبَاحَ نُورٍ بَيْنَ يَدَيِ اللَّهِ قُلْتُ وَ مَا الْأَشْبَاحُ قَالَ ظِلُّ النُّورِ أَبْدَانٌ نُورَانِيَّةٌ بِلَا أَرْوَاحٍ وَ كَانَ مُؤَيَّداً بِرُوحٍ وَاحِدَةٍ وَ هِيَ رُوحُ الْقُدُسِ فَبِهِ كَانَ يَعْبُدُ اللَّهَ وَ عِتْرَتَهُ وَ لِذَلِكَ خَلَقَهُمْ حُلَمَاءَ عُلَمَاءَ بَرَرَةً أَصْفِيَاءَ يَعْبُدُونَ اللَّهَ بِالصَّلَاةِ وَ الصَّوْمِ وَ السُّجُودِ وَ التَّسْبِيحِ وَ التَّهْلِيلِ وَ يُصَلُّونَ الصَّلَوَاتِ وَ يَحُجُّونَ وَ يَصُومُونَ. ١
اين اوليت، اوليت رتبى است؛ يعنى حقيقت حضرات ائمه (عليهم السلام) كه از آن به خلقت نور تعبير مىشود, در مرتبهاى از هستى قرار دارند كه اشرف ما سوى الله مىباشند و اين اشرفيت, اقتضاى وساطت ايشان در خلقت ما سوى الله را دارد.
سلام بر ائمه (عليهم السلام) انواع مختلفى دارد: گاهى سلام بر اجساد مطهر ايشان است كه در زيارتنامهها مىخوانيم: «السلام على اجسادكم» و معناى آن، سالم بودن اجساد ايشان از عيوبى است كه موجب تنفر جامعه از ايشان شود و نيز مبرّا بودن وجود مادى ايشان است از اينكه در رحمهاى آلوده به شرك و گناه قرار گيرد. در زيارت حضرت رسول و امام حسين مىخوانيم:
«أَشْهَدُ أَنَّكَ كُنْتَ نُوراً فِي الْأَصْلَابِ الشَّامِخَةِ وَ الْأَرْحَامِ الطَّاهِرَةِ لَمْ تُنَجِّسْكَ الْجَاهِلِيَّةُ بِأَنْجَاسِهَا وَ لَمْ تُلْبِسْكَ الْمُدْلَهِمَّاتُ مِنْ ثِيَابِهَا» ٢؛ شهادت مىدهم كه تو نورى در صلبهاى بلندمرتبه و رحمهاى پاكيزه بودى كه زمان جاهليت با پليديهايش تو را آلوده نكرد و از جامههاى چركش تو را نپوشاند.
و گاهى سلام بر ارواح طيبه ايشان است و مىگوييم: «السلام علي ارواحكم» و گاهى سلام به طور مطلق آمده است: «السلام عليكم» . اينگونه سلام، ظاهرا بر حقيقت ايشان است و به خلقت نورى آنان (عليهم السلام) اشاره دارد.
«امين» به كسى گفته مى شود كه مورد اطمينان و مصون از خيانت باشد و چون لفظ امينالله بدون قيد و شرط و با لفظ «فى ارضه» آمده است و لازمه زمينى بودن، قرار گرفتن در تضادها و تمايلات مختلف و هواهاى نفسانى و شيطانى است. اثبات