112يحيى بن عليان، سيد بن طاووس، شيخ خضر رازى، شيخ ابراهيم كفعمى، شيخ حسن صاحب معالم، علامه مجلسى، ميرزا عبدالله افندى، شيخ محمد بن يونس شويهى، كاظم الدجيلى، محدث نورى، شيخ آقا بزرگ تهرانى، شيخ عباس قمى، سيد محسن الأمينى، دكتر حسين على محفوظ، علامه امينى، شيخ محمد سماوى نام برد كه نشان دهنده مركزيت اين كانون علمى براى پژوهشگران است.
آمار كتابها
آمار دقيقى از تعداد كتابها در دست نيست؛ لكن از مجموع آمار پراكنده به دست مىآيد كه كتابخانه عظيم و مهمى بوده است. برخى محققان در گذشته، رقم 40 هزار تا 400 هزار را هم براى آن ياد كردهاند؛ ولى عدد چهلهزار قابل قبولتر به نظر مىرسد.
وقف كتاب، يكى از عوامل غنا و شكوفايى اين كتابخانه بوده است و انتساب آن به حرم اميرمؤمنان (ع) و جايگاه معتبر و علمى آن، از مهمترين عوامل و انگيزهها براى وقف كتاب، بهويژه مجموعههايى از كتب (كتابخانههاى شخصى) به آستان علوى است. در فهرست نام واقفين كتاب براى اين حرم، اسامى بسيارى از سلاطين، علما، وزرا، محققان و چهرههاى برجسته ديده مىشود. تعداد 16 كتابخانه غنى كلاً به كتابخانه حرم وقف يا اهدا شده است.
خسارتهاى ناگوار
گفتيم كه اين كتابخانه، تاريخ پرفراز و نشيبى را پشت سرگذاشته است. گاهى در اوج رونق و شكوه بوده و گاه دچار سوانح و حوادث، حتى آتشسوزى شده؛ برخى از كتابهاى نفيس آن به يغما رفته و گم شده و توسط برخى كتابهاى آن كه مهر وقف هم داشته، حتى توسط دستفروشها به فروش رسيده و گاهى كتابها دچار آسيبهاى طبيعى و موريانه شده و از بين رفته است و بعضى كتابها به اشخاص عاريه داده شده و ديگر برنگشته و در دورههايى مسئول و مدير مشخصى نداشته و آسيبهاى جدى به اين گنجينه گرانبها وارد شده كه مستندات اين ضايعات موجود است و از تأسفبارترين حوادث مربوط به اين كتابخانه به شمار مىرود.