26به طور قطع، كسى كه چنين وصيتهايى را به خاندانش مىكند، در زمان حيات خود هم به زيارت قبر پيامبر گرامى اسلام(صلىالله و عليه وآله) و شهدا - كه به تعبير قرآن مثل پيامبر زندهاند و نزد خدا روزى مىخورند - مىرفته است؛ امّا با توجه به مظلوميت و محدوديتى كه امام مجتبى(عليه السلام) در زمان خود دچارش شد. تاريخ حوادث و وقايع زندگى او را به طور دقيق براى ما نقل نشده است و طبيعى است كه اين قسمت از زندگى او هم براى ما نقل نشده باشد.
سيرۀ زيارتى امام حسين(عليه السلام)
1. حميرى از امام صادق(عليه السلام) و او از پدرش امام باقر(عليه السلام) چنين آورده است:
اِنَّ الحسين بن على كان يزور قبر الحسن(عليه السلام) كل عشيّة جمعة »؛ 1
امام حسين(عليه السلام) شام هر شب جمعه، قبر امام حسن(عليه السلام) را زيارت مىكرد.
2. مرحوم شيخ صدوق و مرحوم مجلسى مىگويند:
زمانى كه امام حسين(عليه السلام) خواست از سرزمين حجاز (مدينه) به عراق برود، به زيارت قبر پيامبر(صلىالله و عليه وآله) رفت و وداع كرد. 2
3. در جريان كربلا از امام حسين(عليه السلام) چنين نقل شده است:
روى انّه اشترى النواحى الّتى فيها قبره من اهل نينوى و الغاضريّة بستين الف درهم و تصدّق بها عليهم و شرط عليهم ان يرشدوا الى قبره و يضيفوا من زاره ثلاثة ايام»؛
3
روايت شده كه امام حسين(عليه السلام)، زمين را كه قبر او در آن واقع شده است، از مردم نينوا و غاضريه به شصت هزار درهم، خريدارى كرد و آن را به ايشان صدقه داد و شرط كرد تا [مردم را] به قبرش، راهنمايى كنند و تا سه روز از زائرانش پذيرايى كنند.
از اين حديث به خوبى استفاده مىشود كه در آن زمان، زيارت قبور و به ويژه قبور معصومين (عليهم السلام)، بين مردم موسوم بوده كه امام حسين(عليه السلام) علاوه بر اين كه خود به زيارت قبر جدش و پدرش و برادرش و ديگران مىرفته، به مردم نينوا و غاضريه (كربلا) در زمان حيات خودش نيز سفارش مىكند كه مردمى را كه به زيارت قبر مبارك او خواهند آمد، راهنمايى كنند و از آنان پذيرايى كنند و زمينهاى محل قبر و اطراف آن را كه طبق روايت منقول از امام صادق(عليه السلام)، حدود هشت كيلومتر در هشت كيلومتر بوده است، 4 خريدارى و وقف مىكند؛ تا زائرين قبرش با خيال آسوده به زيارتش بيايند و در آسايش باشند.
سيرۀ زيارتى امام سجاد (عليه السلام)
1. صاحب كتاب فرحة الغرى دربارۀ قبر اميرالمؤمنين على بن ابىطالب(عليه السلام) چنين آورده است: